Evropska komisija ima predsednico. Pičla večina za "zelo počaščeno" Ursulo von der Leyen: "Zame je to kot priti domov"

Edina kandidatka za vodenje evropske vlade je prejela devet glasov več od potrebnih 374. "Zelo sem počaščena," je poslancem dejala po objavi rezultatov glasovanja. "Zaupanje, ki ste mi ga izkazali, je zaupanje v Evropo, ki se je pripravljena boriti za prihodnost." Povedala je, da je pred njo velika odgovornost in da se njeno delo začenja zdaj. Evropske poslance pa je pozvala h konstruktivnemu sodelovanju v prizadevanjih za močno Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečna zmagovalka 
EPA

Poslanci Evropskega parlamenta so s pišlo večino, le dobrim odstotkom več od potrebne absolutne večine, izvolili 60-letno nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen za novo predsednico Evropske komisije. Prejela je 383 glasov v evroparlamentu, ki šteje 751 članov, a štirje niso dobili mandatov. Za izvolitev je bilo potrebnih 374 glasov. To je bila najtesnejša odločitev v zgodovini Evropske unije. "Demokracija večine je večina,” je povedala o razmeroma šibkem rezultatu. Predsednica, prva ženska na tem položaju, se je kmalu po objavi rezultatov na twitterju večjezično zahvalila. Nemka bo 1. novembra v Bruslju nasledila Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja.

Obljublja vse mogoče

Možnosti za njeno izvolitev so se okrepile šele popoldne, tik pred glasovanjem, ko se je izvedelo, da jo poleg poslancev Evropske ljudske stranke ter liberalcev podpira tudi večina socialistov in demokratov.

Razdeljeni, da bolj ne bi mogli biti

Vodja njene EPP, s 182 poslanci največje skupine, Manfred Weber je napovedal odločno podporo skupine kandidatki. Opozoril je, da je v Evropi zaradi neupoštevanja načela vodilnih kandidatov po evropskih volitvah že nastala škoda, da pa ne sme biti nobene dodatne škode več. "Evropa mora biti zdaj sposobna delovati," je izpostavil. Vodja liberalne skupine Obnovimo Evropo (RE) Dacian Ciolos je v razpravi dejal, da je njegova skupina pripravljena podpreti von der Leynovo, če se bo zavzemala za prenovo Evrope. Ocenil je tudi, da je kandidatka predložila jasne cilje. V konservativni skupini (ECR) so bili dopoldne še neodločeni, ali podpreti von der Leynovo, je povedal sopredsedujoči skupine Raffaele Fitto. Med drugim so ji očitali, da ni navedla, kako bi uresničila ambiciozne cilje na področju boja proti podnebnim spremembam ter glede migracij.
Zelenih pa ni prepričala. Več poslancev iz te skupine, med drugim sopredsedujoči Philippe Lamberts, je ocenilo, da so njene napovedi glede zaščitne podnebja ter azilne politike premalo vsebinske. Da von der Leynove ne bodo podprli, so ponovili tudi v skrajno desni Identiteti in demokraciji (ID). Njen vodja, Nemec Jörg Meuthen, ji je očital "dolg seznam obljub v oblakih" ter dejal, da ni dorasla položaju, za katerega kandidira. Kot dokaz je navedel rezultate njenega vodenja nemških ministrstev za obrambo in družino ter socialne zadeve. "Zdaj, ko sem vas poslušala, sem si celo oddahnila, da od vas ne bom dobila glasu," mu je odgovorila von der Leynova. "Žal ne moremo glasovati za vas," je dejal tudi Martin Schridewan iz skupine levice, ki je zahteval konec politike zategovanja pasu. "Kdor želi zagotoviti socialno pravičnost, mora opustiti varčevalne ukrepe," je dejal. Do kandidatke so bili večinoma kritični tudi poslanci, ki niso v nobeni politični skupini. Med njimi je bil evroskeptični Britanec Nigel Farage, ki ji je očital, da želi v EU vzpostaviti neke vrste komunizem ter državam dokončno odvzeti suverenost. Več evroposlancev je kandidatki očitalo tudi prevelik razkol med severom in jugom, a jim je von der Leynova ob koncu razprave zagotovila, da naj bi po njenih smernicah in ciljih to vrzel zmanjšali.
Von der Leynova je razpravo zaključila z mislijo grškega filozofa: "Skrivnost do sreče je svoboda, skrivnost do svobode je pogum". Ob tem je vsem poslancem zaželela pogum.
Tajno glasovanje je ves dan odmevalo tudi med slovenskimi evroposlanci. 
{twitter}https://twitter.com/tfajon/status/1151183553922764802{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/tfajon/status/1151164650140123138{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/MilanZver/status/1151184489793671170{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta