Evropski parlament: Stanje vladavine prva na Madžarskem in Poljskem se je poslabšalo

STA, M.R.
16.01.2020 15:59

Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo, v kateri so poudarili, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo. Zavzeli so se tudi za formalno vlogo parlamenta pri zaslišanjih držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednika vlad Poljske in Madžarske, Mateusz Morawiecki in Viktor Orban
Reuters

Resolucijo je podprlo 446 poslancev, proti jih je bilo 178, 41 pa vzdržanih. V njej ugotavljajo, da se je glede na poročila in izjave Evropske komisije, Združenih narodov, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ter Sveta Evrope stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo.
Poudarili so, da zaslišanja držav, ki jih v skladu s 7. členom organizira Svet EU, niso niti redna niti strukturirana. Zato so države članice pozvali, naj na obe državi naslovijo konkretna priporočila.
Izrazili so tudi nezadovoljstvo, da na zaslišanjih niso smeli sodelovati, čeprav je parlament začel postopek na podlagi 7. člena v primeru Madžarske. Zahtevali so, da bi moral imeti parlament možnost, da Svetu EU uradno predstavi svoj obrazloženi predlog.
Evropsko komisijo so pozvali k uporabi vseh orodij, ki jih ima na razpolago za preprečitev kršenja skupnih vrednot. Resolucija poudarja tudi potrebo po mehanizmu EU na področju demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki ga je predlagal parlament.

Zver: Dejstva demantirajo resolucijo

Milan Zver
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta