Facebook se spet upira: Družbeno omrežje ne želi blokirati političnih oglasov, niti lažnih

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.01.2020 09:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi mož družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg.
Reuters

Upravljalci družbenih omrežij so zaradi letošnjih volitev za predsednika ZDA spet pod velikim pritiskom. Facebook pa je spet potrdil, da ne nameravajo kakorkoli posegati ali omejevati oglasov s politično vsebino. Ne bodo jih prepovedali, niti preverjali, prav tako ne bodo omejili pogojev za ciljno oglaševanje, vezano na določene skupine ljudi ali posameznike, piše Associated Press (AP). Pri Facebooku so namesto tega pojasnili, da bodo imeli uporabniki družbenega omrežja na voljo več možnosti izbire, koliko tovrstnih oglasov želijo videti. Ne bo pa jih mogoče povsem izključiti.

Reuters

Licenca za laganje

Bill Russo, tiskovni predstavnik demokratskega predsedniškega kandidata Joea Bidna je za AP povedal, da je sporočilo Facebooka zgolj metanje peska v oči, saj da so se odločili dovoliti plačano širjenje napačnih informacij. Družbena omrežja se trudijo spopadati z dezinformacijami že od trenutka, ko je v javnost prišla informacija, da so Rusi med volitvami leta 2016 financirali na tisoče lažnih političnih oglasov, da bi sejali neskladja med Američane. Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat poudaril, da je "politični glas pomemben" in da se Facebook vanj ne želi vtikati. Kritiki si njegove besede razlagajo tako, da Facebook daje politikom licenco za laganje. 

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta