FBI razkrinkal fatalno Kristino: Zaslužila je celo bogastvo, brez nje bi bila vojna v Ukrajini povsem drugačna

M.R.
16.02.2024 10:45

32-letna Kristina Puzireva je v ZDA priznala krivdo zaradi pranja denarja za oskrbo Rusije s pomembnimi komponentami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristina Puzireva je takole pozirala na znamenitem mostu v Brooklyu.
Instagram/kristina Puzireva

Instagram Kristine Puzireve je prepoln posnetkov, ki jih je sicer mogoče videti pri številnih "vplivnežih", ki potujejo po svetu. A njen primer je zaradi konteksta nekoliko bolj zanimiv. Pred dvema dnevoma je namreč na ameriškem sodišču priznala krivdo za pranje denarja v milijonski zaroti, v sklopu katere je pošiljala več milijonov dolarjev vredne ameriške elektronske komponente v Rusijo, ki so bile namenjene izdelavi brezpilotnih letal. Tožilci trdijo, da je denar prala v imenu več fiktivnih podjetij iz Brooklyna. 

To je ugotovila preiskava delovne skupine KleptoCapture, ki jo je s ciljem nadzora učinkovitosti sankcij, uvedenih proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini ustanovilo ameriško pravosodno ministrstvo, z delom pa je začela februarja 2022. Torej ob začetku ruske invazije na Ukrajino. 

Puzirovo so konec novembra obtožili tihotapljenja in zarote zaradi kršitev sankcij in prevare. Posebna agentka Erin Keegan, ki je zadolžena za preiskavo, je povedala, da je Puzireva neposredno povezana z 298 dobavami tehnološke opreme v skupni vrednosti sedem milijonov dolarjev, ki naj bi prišla na bojišče v Ukrajini, poroča Vice. Šlo je za dobavo čipov, ki jih izdelujejo v ZDA, v zadnjem času pa so se ravno ti polprevodniki pojavili v ruskem orožju v Ukrajini. 

Puzireva je skupaj z možem Nikolajem Golcevom, oba sta rusko-kanadska državljana, živela v Montrealu, poslovala pa sta z rusko-tadžikistanskim državljanom iz Brooklyna Salimdzhonom Nasriddinovim. Ameriški preiskovalci so ugotovili, da je par iz Montreala pripotoval v New York, tam preko lažnih podjetij nabavil elektronsko opremo, nato pa jo poslal v Rusijo. Številni dobavljeni deli so vsebovali tudi serijske številke, kar je olajšalo povezovanje delov in pošiljk s trojico. 

Osumljence so prijeli konec lanskega novembra. Agenti FBI trdijo, da sta zakonca z dobavami zaslužila veliko količino denarja. Prestregli so tudi sporočilo Puzireve svojemu možu, v katerem se je pritoževala, da jo zaradi prenosnika bolijo prsti, saj da je morala za deponiranje treh milijonov evrov odpreti 80 različnih računov. 

"Veliko denarja?" ji je odgovoril in dodal: "Obogatela bova." Ko so agenti preiskali njeno sobo v newyorškem hotelu, so zaplenili 20 tisoč dolarjev v gotovini. Tehnološka rubrika mednarodnega medija Vice je odkrila tudi njen Instagram profil. Zadnja objava na profilu nosi datum 21. november, kar je okoli deset dni pred njeno aretacijo. 

Na eni izmed objavljenih fotografij Puzireva pozira pred cerkvijo v Bergamu v Italiji. Na drugi je pozirala na brooklynskem mostu, 22. junija 2022 pa je objavila selfi v enem izmed nakupovalnih centrov, ravno na ta dan pa je v Nikolajevu v Ukrajini priletelo sedem ruskih izstrelkov. 

Na sodišču je krivdo priznala, sodbe pa ji še niso izrekli. Njen mož in Nasriddinov na sojenje še čakata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta