(FOTO in VIDEO) Helikopter Ingenuity opravil zgodovinski polet na Marsu

Gr.G.
19.04.2021 13:32
Prvič v zgodovini je človeštvo na drugem planetu uspešno aktiviralo letalno napravo, se veselijo člani JPL pri Nasi. Miniaturni helikopter Ingenuity se je dvignil 3 metre nad površje Rdečega planeta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Helikopter Ingenuity je uspešno opravil prvi polet na Marsu, je sporočila ameriška vesoljska agencije Nasa. Polet helikopterja so morali doslej sicer zaradi tehničnih težav večkrat preložiti. Miniaturni helikopter je težek nekaj manj kot dva kilograma (1,8 kg), dvignil pa se je približno 3 metre nad površino Rdečega planeta. Tam je 30 sekund lebdel, se obrnil, nato pa počasi spustil proti tlem in nežno pristal na svojih štirih nogah. Po uspešnem vzletu in pristanku je trajalo tri ure, preden so člani Jet Propulsion Laboratory (JPL) na Zemlji prejeli podatke telemetrije.

Če se na Zemlji rotorji povprečnega helikopterja vrtijo s hitrostjo 400 do 500 obratov na minuto, se na Rdečem planetu rotorji helikopterja Ingenuity vrtijo z bistveno višjo hitrostjo - okoli 2500 obratov na minuto, so pojasnili pri Nasi. Inženirji so izpostavili, da če je letenje na Zemlji predstavljalo velik izziv, je bilo to na Marsu še nekajkrat težje. "Sedaj lahko rečemo, da so ljudje letalno napravo na propelerje pilotirali na drugem planetu," je po pisanju Cnet izjavila vodja projekta MiMi Aung. "Tako dolgo smo razpravljali o našem trenutku bratov Wright na Marsu. Tukaj je," je dodala. Brata Wright sta prvi kontrolirani polet na svetu z letalom na motorni pogon izvedla leta 1903 v Severni Karolini, ko sta v 12 sekundah, kolikor sta bila v zraku, poletela 37 metrov daleč.

Reuters

Helikopterja pravzaprav med poletom niso nadzirali z Zemlje, ampak so ukaze pripravili in jih poslali na Mars, kjer jih je Ingenuity samodejno izvedel. Šest sekund po aktivaciji so rotorji, ki so se zavrteli šestkrat hitreje, kot bi se na Zemlji, ustvarili dovolj vzgona, da se je helikopter dvignil v zrak. Med lebdenjem ga je v objektiv ujel tudi rover, ki je bil od vzletnega mesta oddaljen kakšnih 60 metrov.

Reuters

Nasa je nameravala polet izvesti že 11. aprila, a so ga zaradi nadgradnje programske opreme prestavili. Testiranje rotorjev se je namreč prehitro zaključilo, a so inženirji v nekaj dneh težavo uspešno odpravili. Vendar se z enim uspešnim poletom nikakor ne nameravajo zadovoljiti. V prihodnjih tednih bo sledila serija vse bolj zahtevnih poletov, s katerim nameravajo inženirji raziskati omejitve majhnega helikopterja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta