(FOTO) Nasina kapsula Orion se je po obkrožitvi Lune vrnila na Zemljo

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.12.2022 12:43

Kapsula je pred pristankom preživela padanje skozi atmosfero s hitrostjo 40.000 kilometrov na uro, njena površina pa se je medtem segrela na vročino, ki je bila višja kot polovica temperature površja Sonca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vesoljska kapsula Orion, ki je v okviru misije Artemis I poletela do Lune, jo dvakrat obkrožila in se vrnila na Zemljo, je uspešno pristala v Tihem oceanu. V 25 dnevih in pol, kolikor je bila v vesolju, je kapsula opravila dva milijona kilometrov dolgo pot, preden je nedaleč od mehiške obale Baja Kalifornija padla v morje. S tem se je uspešno sklenila prva od treh misij Artemis ameriške vesoljske agencije Nasa.

Reuters

Z Artemis II bodo v vesolje v Orionu že prihodnje leto poleteli astronavti, že tretji polet Artemis III pa je namenjen vrnitvi človeka na Luno. To naj bi se zgodilo leta 2025. Dolgoročni načrti z nosilno raketo SLS (Space Launch System) in kapsulo Orion vključujejo tudi pošiljanje astronavtov na Mars. Nasa načrtuje, da bodo prvi ljudje Rdeči planet dosegli hitro po letu 2030. 

Reuters

Artemis I je veljal za testni polet. Pristanek Oriona v Tihem oceanu je datumsko sovpadal s 50-letnico pristanka misije Apollo 17 na Luni, priprave za misijo pa so trajale več let in vključevale več tisoč člansko ekipo. Uspešen zaključek misije je prvi mož ameriške vesoljske agencije Bill Nelson pospremil z besedami: "Današnji dan slavi Nasa, Združene države Amerike in naši mednarodni partnerji veliko zmago." 

EPA

Kapsula je pred pristankom preživela padanje skozi atmosfero s hitrostjo 40.000 kilometrov na uro, njena površina pa se je medtem segrela na 1760 stopinj Celzija, to je več kot polovica temperature površja Sonca. Preden je vstopila v atmosfero se je ločila od servisnega modula Evropske vesoljske agencije ESA, iz hitrosti padanja čez 40.000 km/h na zgolj 30 km/h pa o v približno 20 sekundah Orion upočasnila zračni upor in tri velika padala.

EPA

Orion se je površju Lune približal na slabih 130 kilometrov oddaljenosti, je poročala Nasa, od Zemlje pa je bila kapsula oddaljena rekordnih 434.523 kilometrov. To je več kot 1000 krat dlje, kot je višina orbite Mednarodne vesoljske postaje ISS. Kapsulo so nato pustili nekaj ur plavati po Tihem oceanu, v prihodnjih dneh pa jo bodo na kopnem inženirji vesoljskega centra Kennedy podrobno preučili. Nasa pričakuje, da bo analiza kapsule in toplotnega ščita trajala več mesecev. 

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta