(FOTO) Okoljska katastrofa? Obala severne Španije polna plastičnih delcev

STA, M.R.
10.01.2024 16:39

Na obalo severne Španije je v zadnjih tednih naplavilo ogromno plastičnih delcev, potem ko je s tovorne ladje padel kontejner s 25 tonami plastičnih peletov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plastični delci, ki so jih našli na španski plaži Salinas v Asturiasu.
EPA

Kljub obsežni čistilni akciji, se krepijo bojazni pred okoljsko katastrofo, poroča španska tiskovna agencija EFE. Zaposleni pri ministrstvu za ekološki prehod so se pridružili lokalnim prebivalcem in prostovoljcem, ki čistijo obalo plastičnih delcev. Ravno v torek sta sicer regionalni vladi v Galiciji in Asturiji izdali poziv, s katerim sta sprožile dodatno pomoč in več sredstev s strani vlade v Madridu.

Čiščenje plaže Aguilar v regiji Asturias
EPA

Nesreča se je zgodila že 8. decembra, ko je z ladje, s katero je upravljal danski Maersk, padlo šest kontejnerjev ob severni obali Portugalske. V enem od kontejnerjev je bilo več kot 1000 vreč s plastičnimi peleti. Vsaka je bila težka 25 kilogramov. Z njimi sicer izdelujejo druge plastične proizvode.

Moški pobira plastične delce na galicijski plaži As Lapas
EPA

Evropska komisija je že posvarila, da bi lahko 25 ton plastičnih delcev ogrožalo morsko okolje in gospodarske aktivnosti, kot je ribolov.

Skupina pobira plastične delce na plaži O Vilar beach v Galiciji.
EPA

Je pa nesreča sprožila politični spor med regionalno konservativno vlado Galicije in socialistično vlado v Madridu, ki si medsebojno očitata prepozno odzivanje in pomanjkljivo obveščanje. Načrt za ukrepanje so oblasti v Galiciji uradno izdale šele v petek, čeprav je začelo delce na obalo naplavljati že sredi decembra.

Pobiranje plastičnih delcev na plaži Vilar 
Reuters

Zaenkrat so uspeli zbrati le deset odstotkov izgubljenega tovora. Domnevajo, da bi morski tokovi delce lahko ponesli tudi do zahodnih obal Francije.

Plastični peleti, ki jih je naplavilo na plažo v Galiciji
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta