V Sredozemlje največ plastike prispeva turizem

Andreja Kutin Lednik
10.06.2018 00:58

Večina plastičnih odpadkov v morju je iz Turčije in Španije, sledijo jim Italija, Egipt in Francija. Zaradi povečanega turizma se količina morskih odpadkov vsako poletje poveča za kar 40 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potapljač drži v roki smeti, ki jih je našel na dnu mediteranskega morja.
Profimedia

Minuli teden smo zabeležili kar dva dneva posvečena okolju, splošni svetovni dan okolje 5. junija ter tri dni kasneje dan oceanov. Pri obeh je bila glavna tema plastika oziroma boj proti onesnaževanju s plastiko in pozivom k iskanju rešitev manj plastike v okolju. Na ministrstvu za okolje so opozorili, da v oceane vsako leto zaide do 13 milijonov ton odpadne plastike, kar duši koralne grebene in ogroža morske živalske in rastlinske vrste, Svetovni sklad za naravo (WWF) pa je objavil prvo poročilo o plastičnem onesnaženju Sredozemskega morja, ki kaže na hudo onesnaženje morja, ki je tako rekoč zibelka sodobnega morjeznanstva.
Sredozemsko morje se pretvarja v nevarno plastično past. Poročilo opozarja, da je Sredozemlje onesnaženo z rekordno stopno mikroplastike, ki ogroža morske vrste in človeško zdravje," sporočajo iz mednarodne organizacije WWF in nadaljujejo, da poročilo kaže na dramatične posledice, ki jih povzroča pretirana uporaba plastike, slabo ravnanje z odpadki in množični turizem na eno od najbolj obiskanih regij na svetu.
"Vplivi plastičnega onesnaženja na Sredozemlju se čutijo po vsem svetu in povzročajo resno škodo naravi in ​​človekovemu zdravju. Če se plastično onesnaževanje še poveča, predstavlja resno grožnjo globalnemu ugledu sredozemskega območja kot vrhunske turistične destinacije in bo ogrozilo kakovost ribiških proizvodov, s čimer bo ogrozilo lokalne skupnosti, ki so odvisne od teh sektorjev. Problem plastike je tudi simptom poslabšanja zdravja Sredozemskega morja in mora služiti kot poziv k konkretni akciji," je dejal John Tanzer, vodja programa za zaščito morja in oceanov v WWF International.
Danes izdelki iz plastike predstavljajo kar 95 odstotkov vseh odpadkov, ki plavajo po Sredozemskem morju ali ležijo na plažah. Večina plastičnih odpadkov v morju prihaja iz Turčije in Španije, sledijo jim Italija, Egipt in Francija. Zaradi povečanega turizma se količina morskih odpadkov vsako poletje poveča za kar 40 odstotkov.
Načini, kako škoduje plastika, so raznoteri: "Makroplastika, veliki delci plastike, poškoduje, zaduši in pogosto ubije morske živali, vključno z zavarovanimi in ogroženimi vrstami, kot so morske želve in sredozemska medvedka. A mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v plastičnem otoku v Severnem Tihem oceanu. S tem, ko vstopajo v prehranjevalno verigo, fragmenti mikroplastike ogrožajo vse več živali, kot tudi ljudi," poročajo iz WWF.
Od 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, proizvedenih vsako leto v Evropi, se le ena tretjina reciklira. Polovica plastičnih odpadkov v Italiji, Franciji in Španiji konča na odlagališčih. Reciklirana plastika pa trenutno znaša le šest odstotkov povpraševanja po plastiki v Evropi.
WWF zato poziva vlade, podjetja in posameznike, da sprejmejo vrsto ukrepov za zmanjšanje plastičnega onesnaženja v mestih, obalnih in morskih središčih na Sredozemlju ter na globalni ravni s sprejetjem zakonsko zavezujočega mednarodnega sporazuma o odstranjevanju plastičnih odpadkov iz morja, močnimi nacionalnimi cilji za doseganje 100 odstotkov recikliranih in obnovljivih plastičnih odpadkov do leta 2030, nacionalnimi prepovedmi za enkratne plastične predmete, kot so vrečke za enkratno uporabo ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta