(FOTO) Papež v Bolgariji: Več kot dva milijona Bolgarov je zapustilo državo

STA, M.R.
05.05.2019 17:55

Papež Frančišek je danes ob začetku obiska v Sofiji pozval k sprejemanju migrantov. Spomnil je, da je Bolgarija most med Vzhodom in Zahodom in da je sposobna krepiti stike med različnimi kulturami. Papeža je na letališču ob prihodu v pravoslavno Bolgarijo sprejel premier Bojko Borisov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež Frančišek je na trgu Kneza Aleksandra v Sofiji daroval mašo.
REUTERS

Papež se je srečal tudi z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom. "Dovolim si predlagati, da svojih oči, src in rok - kot je to tradicija pri vas - ne zapirate pred tistimi, ki trkajo na vaša vrata," je dejal po pogovorih.
Najrevnejša država Evropske unije svojo mejo s Turčijo pred nezakonitimi migracijami brani z ograjo.
Frančišek je opomnil, da je tudi več kot dva milijona Bolgarov v iskanju boljšega življenja odšlo v druge države. To je vodilo v vedno manjše število prebivalstva in praznjenje vasi in mest, je dodal.

REUTERS
REUTERS
Vernice na papeževi maši v Sofiji.
REUTERS
EPA
EPA

Jutri še v Bolgariji, v torek v Makedoniji

Na usodo beguncev bo papež opozoril tudi v ponedeljek zjutraj, ko bo obiskal begunsko taborišče v Sofiji. Iz bolgarske prestolnice bo nato odpotoval v 170 kilometrov oddaljeno mesto Rakovski, kjer živi najvišji odstotek katoličanov v Bolgariji. Tam bo obhajal mašo, kosil z bolgarskimi katoliškimi škofi in se srečal s katoliškimi verniki. Ob koncu obiska bo na sofijskem Trgu neodvisnosti vodil še ekumensko molitev za mir.
Tudi v Severni Makedoniji, kamor bo dopotoval v torek, papeža čaka bogat program.
Papež si je za enega izmed osrednjih ciljev svojega pontifikata postavil ekumenski in medverski dialog, kar namerava znova izkazati med tokratnim obiskom v dveh pravoslavnih državah. V Bolgariji je zgolj odstotek prebivalcev katoličanov, enako v Severni Makedoniji, kjer je poleg večinskih pravoslavcev tudi okoli tretjina prebivalcev muslimanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta