(FOTO) So v oblegani jeklarni Azovstal v Mariupolu tudi civilisti? Nizozemska bo v Ukrajino poslala težko orožje

Reuters, STA, Va
19.04.2022 08:41

Ruska stran trdi, da so njihove rakete in topništvo ponoči zadeli 1260 ciljev v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeklarna Azovstal
Reuters

Začela se je ruska ofenziva na jeklarno Azovstal, zadnje oporišče ukrajinskih sil v obleganem Mariupolu, trdijo proruski separatisti. Rusija je ponovno pozvala ukrajinske branilce v mestu, naj položijo orožje in se predajo, kar naj bi jim zagotovilo preživetje. Rusko obrambno ministrstvo je oblast v Kijevu pozvalo, naj pokaže "razum in izda ustrezne ukaze svojim borcem, naj prenehajo z nesmiselnim uporom".

"Ruske sile nacionalističnim vojakom in tujim plačancem ponovno ponujajo priložnost, da ustavijo vse vojaške aktivnosti in položijo orožje, in sicer od poldneva naprej," so zapisali v sporočilu.

Reuters

Po podatkih Moskve je v jeklarni zabarikadiranih približno 2500 borcev, od tega okrog 400 tujih plačancev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah ukrajinskih medijev pa se v tovarni še vedno zadržuje tudi približno 1000 civilistov, vključno z ženskami in otroki.

Predstavnik proruskih separatistov Eduard Basurin je za ruske medije dejal, da so se zbrale "posebne enote, ki so že začele z delom". Podpirajo jih ruske zračne sile in topništvo. Po njegovih besedah so proruske sile v celoti zavzele Mariupol.

Basurin trdi tudi, da v jeklarni ni civilistov. Ukrajinski nacionalisti naj bi po njegovih besedah to trdili, da bi preprečili napad. Dodal je, da naj bi ukrajinski mediji večkrat prikazali nepreverjene fotografije civilistov, tudi otrok, ki naj bi bili domnevno ujeti v jeklarni Azovstal.

Ukrajinske oblasti Moskvo obtožujejo, da kljub prošnjam preprečuje vzpostavitev evakuacijskih poti iz mesta, da bi civilistom omogočile umik na varno.

Več virov tudi poroča, da je ruski predsednik Vladimir Putin odlikoval motorizirano brigado 35. armade, tisto, ki je obtožena množičnih pobojev v ukrajinskem mestu Buča. Vojaki so odlikovani za množično herojstvo in hrabrost.  

Zelenski: Ne glede na to, koliko vojakov bodo poslali, se bomo borili

Ruska vojska je v ponedeljek po navedbah ukrajinskih oblasti začela novo obsežno ofenzivo na vzhodu države. Glavni cilj ruske vojske je doseči preboj v regijah Doneck in Lugansk ter vzpostaviti nadzor nad Mariupolom, so danes sporočili iz ukrajinske vojske.

Da se je v ponedeljek začela nova ofenziva na vzhodu države, je sinoči potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Ne glede na to, koliko ruskih vojakov bodo poslali sem, se bomo borili. Branili se bomo," je objavil na Telegramu. Ukrajinski mediji poročajo o silovitem obstreljevanju ob frontnih linijah na območju Donecka, med drugim v mestih Marinka, Slavijansk in Kramatorsk. O eksplozijah poročajo še iz Harkova, Mikolajiva in Zaporožja.

Volodimir Zelenski 
Ruters

Nizozemska in Belgija bosta v Ukrajino poslali težko orožje

Nizozemska bo Ukrajino podprla s pošiljko težjega orožja, kot so denimo oklepna vozila, je danes na Twitterju sporočil nizozemski premier Mark Rutte. Dodatno orožje za Ukrajino je obljubil v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

"V pogovoru z Zelenskim sva z obrambno ministrico izrazila podporo Ukrajini, ki se sooča z novo rusko ofenzivo. Nizozemska bo v Ukrajino poslala težje orožje, vključno z oklepnimi vozili. Skupaj z zavezniki preučujemo možnost dobave dodatnega težkega materiala," je zapisal Rutte.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je ob tem zapisala, da je "s svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom govorila o njegovi oceni trenutnih razmer".

"Nizozemska še naprej podpira ukrajinske sile z vojaško opremo. Stojimo ob strani ukrajinskemu ljudstvu v boju za ozemeljsko celovitost in suverenost," je dodala.

Nizozemska je prve pošiljke orožja za Ukrajino sicer obljubila že kmalu po začetku ruske invazije 24. februarja, po navedbah obrambne ministrice pa so doslej v Ukrajino že poslali za več kot 50 milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme. Dodatne pošiljke težkega orožja je sicer Ukrajini obljubila tudi Belgija.

Minister: Cilj Rusije je osvoboditev vzhodne Ukrajine

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes dejal, da je cilj Rusije "osvoboditev" vzhodnega dela Ukrajine. Zahod je obtožil podaljševanja ruske "posebne vojaške operacije" z dobavljanjem orožja v Ukrajino.

"Postopoma uresničujemo naš sistematični načrt za osvoboditev ljudskih republik Doneck in Lugansk," je Šojgu dejal v zvezi s separatističnima proruskima regijama na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni državi.

Šojgu je na današnjem sestanku visokih predstavnikov ruskega ministrstva za obrambo dodal, da Rusija "sprejema ukrepe za ponovno vzpostavitev mirnega življenja" na vzhodu Ukrajine, Washington in njegovi zavezniki pa skušajo z dobavljanjem orožja zavleči vojaško operacijo.

"ZDA in zahodne države delajo vse, da bi posebno vojaško operacijo čim bolj podaljšale. Vedno večji obseg pošiljk tujega orožja v Ukrajino jasno kaže na njihov namen, da režim v Kijevu izzovejo k boju do zadnjega Ukrajinca," je dejal.  

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je v intervjuju za indijsko televizijo India Today dejal, da Moskva začenja novo fazo vojaške operacije na vzhodu Ukrajine in da bi lahko prinesla pomemben napredek.

Župan ukrajinskega Mariupola Ivan Sergijovič Fedorov v Rimu z italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom.
EPA

Nove smrtne žrtve

Novi spopadi so terjali tudi nove smrtne žrtve. V Harkovu so umrli najmanj trije civilisti, ko so rakete zadele stanovanjsko območje, so sporočile lokalne oblasti. petnajst je poškodovanih, tudi 14-letnik. "Granate so padle pred hiše, na otroška igrišča in blizu centrov za humanitarno pomoč," je povedal guverner regije Oleh Sinejhubov. Informacij neodvisno ni bilo mogoče preveriti.

Štirje civilisti so umrli med poskusom bega iz mesta Kremina v regiji Lugansk, ki so ga v ponedeljek zavzele ruske sile. V sosednji regiji Doneck so po besedah guvernerja Pavla Kirilenka zaradi bombardiranja umrli štirje civilisti.

Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je na Telegramu sporočila, da že tretji dan zaradi ruskega granatiranja ne bodo mogli odpreti humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov. "Intenzivno obstreljevanje v Donbasu se nadaljuje," je sporočila. "Nadaljujemo težka pogajanja o odprtju humanitarnih koridorjev z območij Herson in Harkov." 

Medtem je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pripotoval v Bolgarijo. Na twitterju je objavil, da je dobil nalogo najti mir za Ukrajino. 

Nadzor nad Doneškim bazenom bi Moskvi omogočil, da vzpostavi kopenski most z okupiranim polotokom Krim. Ruske sile tako na jugu države še naprej skušajo zavzeti strateško pomembno mesto Mariupol, kjer pa kljub silovitim spopadom in pomanjkanju osnovnih potrebščin še naprej vztrajajo ukrajinske sile.

Reuters

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so njihove rakete in topništvo ponoči zadeli 1260 ciljev v Ukrajini. Zračna obramba naj bi bila v Donecku zrušila ukrajinski mig-29. Trditev ruske strani ni bilo mogoče neodvisno preveriti. 

Nova pošiljka vojaške opreme iz ZDA

Tudi po informacijah ameriškega obrambnega ministrstva to pristaniško mesto še ni padlo. Sicer pa v Pentagonu spremljajo krepitev ruskih sil na vzhodu in jugu države. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby ni želel razkriti podrobnosti glede položajev ruskih bataljonov, je pa ocenil, da Rusi trenutno vzpostavljajo teren za agresivnejšo in obsežnejšo ofenzivo na območju Donbasa.

Ruske sile po navedbah ukrajinske vojske še naprej izkoriščajo ozemlje Belorusije za izvedbo zračnih napadov na Ukrajino. Obenem opazujejo premike vojaške opreme z vzhoda in osrednjih delov Rusije, poroča britanski BBC. Je pa ukrajinskim silam v zadnjem dnevu med drugim uspelo uničiti deset ruskih tankov ter več oklepnih vozil, zadeli so tudi letalo in štiri brezpilotne letalnike.

ZDA nameravajo ob začetku nove ofenzive danes gostiti videosrečanje z zavezniki, na katerem bodo razpravljali o najnovejšem razvoju dogodkov. Srečanje ameriškega predsednika Joeja Bidna z zavezniki je del rednega usklajevanja v podporo Ukrajini, je predstavnik ameriške administracije dejal za AFP, pri čemer ni navedel, kdo vse bo sodeloval.

V ponedeljek je v Ukrajino prispela tudi nova pošiljka vojaške opreme iz ZDA. Washington je v sredini meseca obljubil dodatno opremo, med njimi helikopterji in havbice, v višini okoli 800 milijonov dolarjev.

Kmalu pa bo novo orožje v Ukrajino predvidoma poslala tudi Velika Britanija. Ministrstvo za obrambo je  pred kratkim prikazalo posebne raketne sisteme zračne obrambe, ki jih nameravajo podariti Ukrajini.

Mariupol
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta