(FOTO) To je vas, iz katere se morajo do petka izseliti prebivalci, ker bi jih lahko pokopala velikanska skalna gmota

A.L.
10.05.2023 12:21

Skala se pomika približno 30 metrov na leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vas Brienz, ki jo ogroža skalna gmota
EPA

Prebivalci vasice Brienz na vzhodu Švice so dobili navodilo, da morajo takoj zapustiti svoje domove, poročajo tuji mediji. Celotno vas namreč ogroža ogromna skala, ki leži na hribu nad vasjo. Geologi so medtem potrdili, da se bo dva milijona kubičnih metrov velika skala odlepila od površja, se skotalila in porušila hiše.

Skala se pomika približno 30 metrov na leto, domačini pa so se medtem navadili na dejstvo, da se po pobočju vsake toliko prikotali kakšen del skalovja. Zdaj so geologi zaznali hitrejše premikanje skale, zato so se odločili nemudoma ukrepati. Še prejšnji teden so načrtovali evakuacijo konec poletja, po preučitvi svežih podatkov o premikih tal in skale pa so sklenili, da morajo prebivalci svoje domove zapustiti najkasneje ta petek.

EPA

"Všeč mi je tukaj, Brienz je čudovita vas, tiho je," je za švicarske medije, ki jih povzema BBC, povedala mlada ženska. "Zgodilo se je tako hitro," je rekel nekdo drug. "Vsi smo mislili, da bomo imeli več časa, to je zelo čuden občutek."

Večini prebivalcev so že uredili začasno nastanitev v sosednjih vaseh, nekateri pa se bodo preselili k sorodnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta