(FOTO) Ukrajina žaluje za enim svojih najbolj izkušenih pilotov: "Herojsko je izbojeval svojo zadnjo bitko na nebu"

Va
01.09.2024 11:18

Komaj 30-letni polkovnik z nadimkom Moonfish je umrl v sestreljenem letalu F-16. Dve leti je lobiral, da Ukrajina od zaveznikov dobi okrepitve svoje zračne obrambe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Oleksij Mes, po smrti povišan v polkovnika, je pilotiral vojaško letalo F-16, ko je minuli ponedeljek strmoglavilo. Vojaški pilot, znan po nadimku Moonfish, je bil eden najbolj izkušenih ukrajinskih vojaških pilotov in med prvimi izšolan za letenje z F-16. Umrl je samo nekaj tednov po tistem, ko je bila KIjevu posredovana prva serija naprednih vojaških letal. Mes je imel ključno vlogo pri prepričevanju Washingtona in drugih zaveznikov iz Nata, naj donirajo ta letala Ukrajini. Že leta 2022 je s še enim pilotom, Andrijem Pilščikovom, odpotoval v Združene države Amerike, v kongres lobirat za F-16 v ukrajinski zračni floti, piše portal Index.hr. 

Pokopali so ga v njegovem rojstnem kraju Šepetivki na zahodu Ukrajine. Na pogrebu se je zbralo na stotine ljudi. Njegovo krsto je prekrivala ukrajinska zastava. Eden od ukrajinskih poslancev je za The Telegraph povedal, da je smrt polkovnika Mesa tragedija za njegove sonarodnjake in za ukrajinsko vojsko. "Bil je eden od promotorjev ideje, da Ukrajina dobi moderno zračno obrambo," je poudaril Oleksij Gončarenko. "To je res velika izguba za Ukrajino in njene zračne sile."

V opisu okoliščin smrti izkušenega vojaškega pilota je poveljstvo zahodnih zračnih sil Ukrajine izpostavilo, da je polkovnik Mes uničil tri ruske rakete in en ruski dron. Dodali so, da je "herojsko izbojeval svojo zadnjo bitko na nebu ... žal za ceno svojega življenja". Poveljstvo je še zapisalo, da je bil Oleksij Mes "močan in zvest vojak, odličen pilot, voditelj na zemlji in na nebu, dober prijatelj, ljubljeni sin, oče, mož in domoljub svoje države".

Čeprav okoliščine smrti ukrajinskega pilota še niso do konca razjasnjene, prve ugotovitve kažejo, da je njegovo letalo med serijo raketnih napadov Rusije sestrelil eden najnaprednejših protiletalskih sistemov na svetu, ameriški Patriot. Kot je znano, je zaradi incidenta ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamenjal poveljnika ukrajinskih zračnih sil.

Ukrajina si je dve leti prizadevala dobiti vojaška letala F-16. Vsako je vredno od 20 do 70 milijonov dolarjev. Čeprav bi za polno operativnost potrebovali 40 pilotov in 20 letal F-16, je ameriški uradnik za Wall Street Journal povedal, da je Ukrajina do zdaj prejela le šest teh letal in ima samo šest pilotov, usposobljenih za njihovo upravljanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta