(FOTO) V Nemčiji znova protesti proti skrajni desnici

N.S., STA
20.01.2024 15:29

Na protestu proti skrajni desnici se je danes v Frankfurtu zbralo več tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podobni protesti so za danes napovedani tudi v številnih drugih nemških mestih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po oceni policije se je v Frankfurtu zbralo okoli 35.000 ljudi, za zdaj pa o incidentih ne poročajo. Udeležence naj bi nagovoril tudi frankfurtski župan Mike Josef. Protesti proti skrajni desnici se v Nemčiji vrstijo že več dni, podporo jim je izrazil tudi kancler Olaf Scholz.mPovod za proteste je razkritje tajnega sestanka skrajnih desničarjev v Potsdamu novembra lani, na katerem je bilo navzočih tudi nekaj predstavnikov konservativne krščansko-demokratske stranke (CDU), na njem pa so govorili o t. i. remigraciji.

Reuters
Reuters

Gre za izraz, ki ga na skrajni desnici uporabljajo kot sinonim za izgon migrantov oziroma pripadnikov drugih manjšin. Scholz je remigracijo v petek označil za napad skrajne desnice na nemško demokracijo. Protest je petek zvečer potekal tudi v Hamburgu, a so ga morali iz varnostnih razlogov prekiniti. Prišlo je namreč precej več ljudi, kot so načrtovali. Po ocenah se ga je udeležilo 50.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa kar 80.000, poroča dpa. V Nemčiji, zlasti v njenem vzhodnem delu, se v zadnjem času sicer krepi podpora skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta