(FOTO) Zelenski: Zaloge blokiranega žita bi se lahko do jeseni potrojile

Ker so tri sosede Srbije, Bolgarija, Severna Makedonija in Črna gora, zaprle svoj zračni prostor, so bili v Moskvi primorani odpovedati obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Beogradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski na frontni črti v Zaporožju.
EPA

Ruska vlada bo dovolila ladjam, natovorjenim z žitaricami, zapustiti ukrajinsko pristanišče Odesa, poročajo provladni ruski mediji. V skladu z dogovorom med Kijevom, Moskvo in Ankaro bodo enote turške vojske vodile razminiranje v ukrajinskih teritorialnih vodah in ladje nato spremljale do nevtralnih vod. Natančnejša časovnica ni znana.     

Zelenski vojakom: Ponosen sem ...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo obiskal frontno črto v vzhodnem Donbasu, kjer se zaostrujejo spopadi, in se seznanil s stanjem ukrajinske obrambe.

Zelenski je obiskal štab ukrajinske vojske in prvo bojno črto v Lisičansku, ki ga od Severodonecka, kjer potekajo srditi spopadi, ločuje le reka Severski Donec. Ukrajinske sile tam potiskajo rusko vojsko nazaj proti vzhodu, čeprav se je pred tem zdelo, da je bila tik pred tem, da mesto zasede.

Ustavil se je tudi v mestu Bakhmut na jugozahodu Donbasa in se pogovarjal z vojaki. "Želim se zahvaliti vsem za vaše veliko delo, za vaše služenje, za zaščito vseh nas, naše države. Vsem sem hvaležen. Pazite nase," je dejal. Seznanil se je tudi z operativnim stanjem obrambe. "Ponosen sem na vse, s katerimi sem se srečal, se rokoval, pogovarjal in jih podpiral," je po obisku v svojem vsakodnevnem videonagovoru dejal Zelenski.

Obiskal je tudi Zaporožje na jugovzhodu države, kjer se je srečal s prebivalci Mariupola, ki jim je uspelo zapustiti pristaniško mesto. To je zaradi mesecev ruskega obstreljevanja skorajda povsem uničeno. "Vsaka družina ima svojo zgodbo in večina je brez moških," je dejal.

Z obiskom prvih frontnih črt se je ukrajinski predsednik iz prve roke seznanil s stanjem operacij ukrajinske vojske, njegov obisk pa je bivši avstralski general in vojaški poznavalec Mick Ryan označil za pomembno moralno spodbudo vojakom. S tem je tudi izkazal, da vojski popolnoma zaupa. "To je pomemben vidik, po katerem se Zelenski razlikuje od Putina," je v tvitu še navedel Ryan.

Zelenski je konec maja že obiskal prve bojne črte, ni pa informacij, da bi bil ruski predsednik kjerkoli blizu bojišča, odkar je ukazal invazijo, še navaja AFP.

"Teleportacije naša diplomacija še ne obvlada"

Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Beogradu v ponedeljek in torek je odpovedan, ker so tri sosednje države Srbije svoj zračni prostor zaprle za njegovo letalo, so potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu.

Prečkanja svojega zračnega prostora letalu ruskega ministra ne dovoli Bolgarija, članica EU, za enak korak pa sta se odločili še Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata za članstvo v uniji.

EPA

O odločitvi trojice držav je najprej poročal srbski časnik Večernje Novosti, po poročanju ruske tiskovne agencije Tass pa jo je potrdila tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Drug vir na ministrstvu je za rusko tiskovno agencijo Interfax sporočil, da je obisk Lavrova zato odpovedan. "Teleportacije naša diplomacija še ne obvlada," je dejal.

Kremelj je dejanje treh držav, ki so zaprle svoj zračni prostor in s tem preprečile obisk Lavrova v Srbiji, označil za sovražno. "Takšna sovražna dejanja proti naši državi lahko povzročijo določene težave," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in zatrdil, da ne bodo preprečila Moskvi, da nadaljuje stike s prijateljskimi državami, kot je Srbija, poroča Tass.

"Zgodilo se je nekaj nepredstavljivega, to je bil odvzem pravice suvereni državi do izvajanja zunanje politike," pa se je na novinarski konferenci v Moskvi odzval Lavrov. Nihče ne bo pokvaril odnosov med Rusijo in Srbijo, je poudaril, Moskva pa bo povabila srbskega zunanjega ministra Nikolo Selakovića na uradni obisk v Rusijo v bližnji prihodnosti, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Države članice EU so že nekaj dni po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja zaprle svoj zračni prostor za ruska letala. Srbija, ki si prav tako prizadeva za članstvu v EU, ohranja tesne vezi z Rusijo in se ni odločila za pridružitev obsežnim sankcijam, ki so jih države članice doslej sprejele proti Moskvi.

Lavrov naj bi se v okviru obiska v Beogradu, ki ga zdaj torej ne bo, sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pogovori pa naj bi se med drugim vrteli okrog oskrbe države z ruskimi energenti. Vučić in ruski predsednik Vladimir Putin sta se konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, potem ko se je minuli torek iztekla dotlej veljavna pogodba.

Srbija bo ostala brez ruske nafte iz naftovoda Janaf

Srbija zaradi novega paketa sankcij Evropske unije proti Rusiji, ki se nanaša na uvoz nafte prek morja, ne bo mogla dobavljati ruske nafte prek Jadranskega naftovoda (Janaf), so potrdili na srbskem ministrstvu za rudarstvo in energetiko. Nafta iz Rusije pokriva 16 odstotkov potreb po tem energentu v Srbiji.

"Novi paket sankcij prepoveduje dobavo ruske surove nafte prek katerekoli luke oz. morske poti, Naftna industrija Srbije (NIS) pa dobavlja surovo nafto, ki jo s tankerji dostavljajo do luke Omišalj na Hrvaškem. To pomeni, da ni možnosti, da bi do rafinerije v Pančevu še naprej dostavljali rusko nafto, bi pa NIS lahko uvažal nafto, ki ne prihaja iz Rusije, kot je v preteklosti že uvažal nafto iz Iraka in nekaterih drugih držav," so sporočili z ministrstva.

Srbija poleg tega razmišlja o dobavi ruske nafte po alternativnih poteh. Za surovo nafto, dobavljeno po naftovodih, namreč pri sankcijah EU velja začasna izjema. Tako jo lahko države članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte, še naprej dobavljajo po naftovodih. To so Češka, Slovaška, Bolgarija in Madžarska, ki nafto dobiva prek naftovoda Družba.

Po mnenju strokovnjakov za energetiko bi Janaf določeno količino nafte lahko prevzel iz sistema Družba in jo prepeljal do rafinerij na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Srbiji. Stroka pri tem poudarja, da bo o tem odločala evropska politika.

Srbija je z Madžarsko minuli konec meseca sklenila tudi dogovor o skladiščenju zemeljskega plina za prihodnjo zimo. V madžarska skladišča bo do konca tega meseca tako usmerila 500 milijonov kubičnih metrov plina, možno pa je, da bo od Madžarske plin tudi kupila.

V Mariupolu primanjkuje pitne vode  

Petro Andriuščenko, svetovalec župana obleganega Mariupola, se je oglasil z dramatičnim sporočilom, da se morajo prebivalci registrirati, da bi dobili pitno vodo, in da na vrsto pridejo le vsaka dva dni: "Količina vode je bila prej majhna, zdaj pa se je popolnoma zmanjšala. Ker bodo temperature rasle, bo vode še manj."

Ljudje vodo prekuhavajo na prostem, na ognju, druge možnosti skoraj nimajo. Težave so tudi z dobavo plina, električne energije ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta