Ghosn na seznamu najbolj iskanih ljudi. Pravi, da je odhod z Japonske organiziral sam

STA, GR.G.
02.01.2020 11:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Interpol je za Carlosom Ghosnom, ki je pred sojenjem na Japonskem zbežal v Libanon, izdalo najvišjo stopnjo tiralice. Libanon z Japonsko nima sklenjenega dogovora o izročanju. Libanonske oblasti so od Interpola prejele t. i. rdeče obvestilo, ki predstavlja najvišjo stopnjo mednarodne tiralice. Osebe, na katere se nanaša to obvestilo, so na Interpolovem seznamu najbolj iskanih ljudi. Ghosn je sicer zanikal navedbe, da so mu pri pobegu v Libanon pomagali družinski člani. "Odhod sem organiziral sam," je navedel v izjavi, ki jo je prejela francoska tiskovna agencija AFP.
"Medijske navedbe, da so pri mojem odhodu z Japonske sodelovali moja žena Carole in ostali družinski člani, so neresnice. Odhod sem organiziral sam," je navedel. V Bejrut je prispel v ponedeljek zjutraj. Kako točno mu je to uspelo, še vedno ni jasno, znano pa je, da je priletel prek Istanbula, kjer je prestopil iz enega zasebnega letala v drugo.

Francija Ghosna, nekdanjega prvega moža Nissana, ne bi izročila

Preiskava pobega nekdanjega prvega moža japonskega avtomobilskega proizvajalca Nissan Carlosa Ghosna v Libanon se nadaljuje. Po navedbah japonskih medijev je uporabil enega od svojih dveh francoskih potnih listov. Francoske oblasti so medtem sporočile, da Ghosna ne bi izročile nikomur, saj Francija nikoli ne izroča svojih državljanov. Libanonsko zunanje ministrstvo je v torek sporočilo, da je Ghosn v državo vstopil zakonito v ponedeljek ob zori. Po navedbah vira v uradu libanonskega predsednika je v državo vstopil s francoskim potnim listom in libanonsko osebno izkaznico.
Eden od Ghosnovih odvetnikov Junichiro Hironaka je medijem zatrdil, da so vsi trije Ghosnovi potni listi - brazilski, francoski in libanonski - še vedno v rokah odvetnikov. Japonska državna televizija NHK pa je danes poročala, da je sodišče Ghosnu dovolilo obdržati drugi francoski potni list, dokler je ta zaklenjen, ključi pa pri odvetnikih, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta