Gradili bodo mesto prihodnosti

Reuters
10.01.2020 16:27

Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota razkriva svoje načrte: pod Fujijem bodo zgradili Woven City, v katerem bodo ljudje sobivali z roboti in samovozečimi avtomobili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predstavniki podjetja Toyota Motor Corporation so razkrili, da načrtujejo izgradnjo prototipa mesta prihodnosti. Stalo naj bi v bližini gore Fuji, kjer je nekoč deloval eden od Toyotinih obratov, v njem pa bodo eksperimentirali s tehnologijami prihodnosti.
Mesto, poimenovano Woven City, bo zajemalo območje 708.200 kvadratnih metrov in bo popolnoma povezan ekosistem, ki se bo napajal z vodikovimi gorivnimi celicami. Hkrati bo mesto delujoč laboratorij za razvoj sistemov za samodejno vožnjo, pametnih hiš, umetne inteligence, robotov in druge moderne tehnologije - celo koš za smeti se bo v tem mestu izpraznil sam. Vse strehe bodo prekrili s solarnimi celicami, ki bodo generirale dodatno energijo. Toyota je razkrila svoje drzne načrte za Woven City na tokratni veliki letni predstavitvi tehnološke industrije CES v Las Vegasu. "Težko se je učiti o pametnem mestu, če gradiš samo pametne hiše," je za Reuters povedal James Kuffner, glavni izvršni direktor pri Toyotinem raziskovalnem inštitutu.
Ideja o mestu prihodnosti je stara že nekaj let. Z njo želijo ustvariti varnejša, čistejša in zabavnejša mesta, pridobljene izkušnje in znanje pa bodo nato uporabili po vsem svetu, je prepričan Kuffner. V mestu bodo delovali policijska in gasilska postaja, ambulante in šole, njegovi prebivalci pa bodo ljudje, zaposleni pri Toyoti, a bo mesto odprto tudi za vse druge, je še pojasnil Kuffner. Mesto je že oblikoval danski arhitekturni biro Bjarke Ingels Group, kjer so za izdelavo združili tradicionalne japonske tehnike oblikovanja lesa in robotiko. Ingelsovo arhitekturno podjetje je na primer projektiralo World Trade Center 2 v New Yorku in pisarne za tehnološkega gigatna Google v Silicijevi dolini in Londonu.
Futuristično mesto Woven City bo imelo tri tipe površin. Prve bodo namenjene hitrim vozilom, druge počasnim samovozečim avtomobilom in pešcem, zelene površine pa bodo namenjene samo ljudem. Pri Toyoti želijo, da bi prebivalstvo Woven Cityja naraslo na 2000 ljudi, zato že zdaj vabijo podjetja in akademske ustanove, naj postanejo del mesta. Temeljni kamen bodo položili leta 2021, pri gradnji pa bodo imeli prednost trajnostni materiali in postopki, kot rečeno, bodo energijo zagotavljale vodikove gorivne celice. Pri Toyoti pa še niso razkrili, koliko denarja nameravajo vložiti v ta projekt, zagotavljajo le, da imajo budžet zanj.
Izgradnja pametnega mesta, ki se bo razprostiralo na 71 hektarjih, je za Toyoto velik korak, s katerim prehitevajo konkurenco. Direktorji mnogih proizvajalcev avtomobilov so se namreč že pogovarjali o tem, da bi morala biti mesta prihodnosti zgrajena tako, da bi pomagala zmanjševati emisije toplogrednih plinov in prenatrpanost ter v vsakdanje življenje vnesti internetno tehnologijo. Generalni direktor Toyote Akio Toyoda je povedal, da so odprti za partnerstva z drugimi podjetji in da želijo projekt uporabiti za testno polje novih tehnologij. Toyoda je ob tem še potrdil, da vsi morda ne premorejo toliko modrosti, da bi prepoznali pomen tega dragega projekta. "Morda se sprašujejo, ali se je temu človeku popolnoma zmešalo," je Toyoda nasmejal občinstvo na predstavitvi mesta prihodnosti v Las Vegasu. (Reuters)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta