Hrvati v manj kot štirih dneh vpisali za pol milijarde evrov zakladnih menic

17.11.2023 12:07

Do četrtka dopoldne je menice vpisalo skoraj 24.000 državljanov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagreb
EPA

Hrvaški državljani so od ponedeljka do četrtka dopoldne vpisali za 492 milijonov evrov t. i. nacionalnih državnih zakladnih menic, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. S tem so štiri dni pred koncem prvega kroga vpisa presegli ciljni nominalni znesek izdaje enoletnih menic, ki je bil pri 440 milijonih evrov.

Do četrtka do 11. ure je menice vpisalo skoraj 24.000 državljanov, je na četrtkovi seji vlade povedal Plenković. Povprečna vrednost vpisa, po podatkih o zneskih in številu državljanov, ki so vpisali menice, trenutno znaša 20.500 evrov.

Vlagatelji lahko vpišejo za najmanj tisoč evrov menic, kar je tudi nominalna vrednost ene menice, ki jo bodo državljani dobili po zapadlosti. Cena ene zakladne menice je 963,95 evra, državljani pa bodo v enem letu lahko tako zaslužili najmanj 36,05 evra.

Vpis državnih zakladnih menic poteka v dveh krogih. Prvi krog vpisa je namenjen fizičnim osebam in se bo končal v ponedeljek. Drugi krog je namenjen institucionalnim vlagateljem in bo potekal naslednji torek, pri čemer hrvaški časnik Poslovni dnevnik opozarja, da ga zaradi velikega zanimanja v prvem krogu verjetno sploh ne bo.

Zakladne menice za državljane bo država izdala v četrtek, datum zapadlosti pa bo 21. november 2024. Letna obrestna mera je pri 3,75 odstotka.

Hrvaška vlada je v začetku leta prvič izdala tudi državne obveznice za državljane. Z njihovo prodajo državljanom in institucionalnim vlagateljem je zbrala 1,85 milijarde evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta