Izrael naj bi ZDA obvestil, da načrtuje kopensko operacijo v Libanonu

STA, Gr.G.
30.09.2024 18:42

V zadnjih dneh se krepi strah pred morebitno izraelsko kopensko ofenzivo na Libanon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Izrael je ZDA obvestil, da načrtuje omejeno kopensko vojaško operacijo v Libanonu, ki bi se lahko začela kmalu, sta danes ob sklicevanju na ameriškega uradnika poročala ameriški časnik Washington post in televizija CBS. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah medtem zatrjuje, da je na ofenzivo pripravljeno. Kot je pojasnil ameriški uradnik, bi bila načrtovana izraelska kampanja manjša od zadnje vojne proti Hezbolahu leta 2006. Osredotočena naj bi bila na odstranitev vojaške infrastrukture ob meji, s čimer namerava Izrael odpraviti grožnjo svojim obmejnim skupnostim. Dodal je še, da bi Izrael operacijo lahko sprožil že danes.

V zadnjih dneh se krepi strah pred morebitno izraelsko kopensko ofenzivo na Libanon. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je namreč v sredo vojakom naročil, naj se pripravijo na morebiten vstop v Libanon. Kot je takrat dejal, bi njihov vstop omogočil varno vrnitev Izraelcev na sever države. Ameriški časnik Wall Street Journal pa je poročal, da je Izrael že poslal manjše skupine vojakov čez mejo. Ti naj bi med drugim zbirali informacije o podzemnih predorih Hezbolaha.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem danes zatrdil, da se bodo operacije proti Hezbolahu nadaljevale in da uboj vodje Hezbolaha Hasana Nasrale ni bil zadnji korak. Tudi Hezbolah je obljubil nadaljevanje spopadov in hkrati zatrdil, da je pripravljen na morebitno izraelsko kopensko operacijo.

Nasprotovanje izraelski kopenski operaciji v Libanonu je danes izrazil tudi predsednik ZDA Joe Biden. "Vem več, kot si mislite. Strinjam se, da bi se morali ustaviti. Zdaj bi morali priti do prekinitve ognja", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odgovoril na vprašanje, ali je seznanjen z izraelskimi načrti za začetek omejene kopenske operacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta