ZDA: Izrael izvaja omejeno kopensko operacijo v Libanonu

STA, Gr.G.
30.09.2024 21:26

Wall Street Journal pa je poročal, da je Izrael že poslal manjše skupine vojakov čez mejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Izrael je obvestil ZDA, da na jugu Libanona blizu meje izvaja omejene operacije, ki so osredotočene na infrastrukturo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, je danes sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. Na vprašanje, ali je gre za omejene kopenske operacije, pa je odgovoril: "Takšno je naše razumevanje."

"Obvestili so nas, da trenutno izvajajo omejene operacije, ki so usmerjene proti infrastrukturi Hezbolaha blizu meje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci povedal Miller, ki je pred tem potrdil, da je Izrael ZDA obvestil, da načrtuje omejeno kopensko vojaško operacijo v Libanonu.

EPA

Ameriški časnik Washington Post je danes ob sklicevanju na ameriškega uradnika poročal, da bi bila izraelska kampanja manjša od zadnje vojne proti Hezbolahu leta 2006. Osredotočena pa naj bi bila na odstranitev vojaške infrastrukture ob meji, s čimer namerava Izrael odpraviti grožnjo svojim obmejnim skupnostim.

Wall Street Journal pa je poročal, da je Izrael že poslal manjše skupine vojakov čez mejo. Ti naj bi med drugim zbirali informacije o podzemnih predorih Hezbolaha.

EPA

Izraelska vojska je medtem obmejna območja Metula, Misgav Am in Kfar Giladi na severu Izraela razglasila za zaprto vojaško območje in s tem vanje prepovedal vstop. Predstavnik libanonske vojske pa je sporočil, da vojska prerazporeja enote na južni meji zaradi groženj z izraelskim napadom na cilje Hezbolaha.

ZDA bodo v luči zaostrenih razmer na Bližnji vzhod napotile več tisoč dodatnih vojakov, ki bodo prispevali k varnosti in po potrebi branili Izrael, je danes sporočil Pentagon. Napotenih bo tudi več bojnih letal, med drugim f-15e, f-16 in f-22. Z novimi silami bo skupno število ameriških vojakov v regiji znašalo okoli 43.000, na spletni strani poroča ameriška tiskovna agencija AP.

EPA

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zatrdil, da se bodo operacije proti Hezbolahu nadaljevale in da uboj vodje Hezbolaha Hasana Nasrale ni bil zadnji korak. Tudi Hezbolah je obljubil nadaljevanje spopadov in hkrati zatrdil, da je pripravljen na morebitno izraelsko kopensko operacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta