Izrael po navedbah ZDA načeloma sprejema predlog prekinitve ognja

STA, M.D.
03.03.2024 08:50

V Kairu se bodo danes nadaljevala pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTRS

 Izrael je po navedbah ameriških virov načelno sprejel predlog dogovora s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki predvideva šesttedensko prekinitev sovražnosti in izpustitev najbolj ranljivih talcev Hamasa.

"Izraelci so ga bolj ali manj sprejeli (...) Žogica je trenutno na Hamasovem igrišču," je po navedbah AFP v soboto zvečer o predlogu dogovora dejal visok predstavnik ameriške administracije. Izrael sicer za zdaj te informacije ni potrdil.

Delegacija Hamasa naj bi danes podala odgovor na predlog, je za AFP dejal vir blizu palestinskih islamistov. Predlog v "prvi fazi" predvideva šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev 42 izraelskih talcev iz Gaze, v zameno za Palestince, ki jih je zaprl Izrael.

Neimenovan visoki predstavnik Hamasa je danes za AFP dejal, da je ob izpolnitvi pogojev premirje v Gazi mogoče zagotoviti v kratkem. "Če se Izrael strinja z zahtevami Hamasa, ki vključujejo vrnitev razseljenih Palestincev v severno Gazo in povečanje humanitarne pomoči, bi to utrlo pot sporazumu v naslednjih 24 do 48 urah," je pojasnil.

Pogajalci upajo, da bi prekinitev ognja začela veljati ob muslimanskem svetem mesecu ramazanu, ki se začne 10. marca.

Skrajneži Hamasa so v napadu na Izrael 7. oktobra zajeli okoli 250 talcev, od katerih jih je 130 še vedno v Gazi, vključno z 31, za katere Izrael pravi, da so mrtvi.

V izraelski povračilni operaciji je bilo doslej ubitih več kot 30.000 Palestincev, večinoma žensk in otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta