Izrael prvič po več tednih pozval k evakuaciji dela Gaze

STA, A.L.
05.10.2024 14:02

Izraelska vojska je danes opozorila prebivalce območja v osrednjem delu Gaze, naj se umaknejo, ker da se pripravlja na uporabo "velike sile" proti borcem Hamasa na tem območju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

To je prvi poziv Izraela k evakuaciji v Gazi v zadnjih tednih, saj se je medtem osredotočil na boj proti gibanju Hezbolah v Libanonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hamas in teroristične organizacije nadaljujejo svoje teroristične dejavnosti na vašem območju, zato bo IDF proti tem elementom ukrepal z veliko močjo," je izraelska vojska sporočila v pozivu k evakuaciji. K opozorilu je priložila zemljevid, na katerem so navedeni stanovanjski bloki, ki jih je treba evakuirati.

Na podlagi poziva, objavljenega na družbenem omrežju X, so k evakuaciji pozvali Palestince, ki živijo na območjih v bližini koridorja Netzarim v osrednjem delu Gaze, še poroča AFP.

Izrael je od lanskega napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas uničil obsežna območja Gaze, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je večkrat obljubil, da bo zagotovil popolno zmago nad Hamasom.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael zajeli 251 talcev, od katerih jih v Gazi še vedno zadržujejo 97, vključno s 33, za katere izraelska vojska trdi, da so mrtvi. Potrjeno število žrtev takratnega Hamasovega napada, vključno z ubitimi talci, je na izraelski strani doseglo 1205, večinoma civilistov, navaja AFP na podlagi izraelskih uradnih podatkov.

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta