Izumiranje vrst: Živi le še 10 najmanjših pliskavk

Andreja Kutin Lednik
17.03.2019 10:58

Vaquiti, kalifornijski rjavi pliskavki, najbolj redkemu morskemu sesalcu na svetu, grozi izumrtje. Pospešena izguba vrst, ki smo ji priča danes, je od 1.000 do 10.000-krat večja od naravnega "tempa" izumiranja vrst.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Znanstveniki so v četrtek naznanili, da v naravnem okoli živi le še 10 vaquit, najmanjših delfinov na svetu. Tako bo pred očmi znanstvenikov in javnosti najverjetneje kmalu izumrla še ena živalska vrsta. Čeprav trud za ohranitev teh posebnežev traja že leta, številke prostoživečih vaquit vztrajno padajo samo iz enega razloga - zapletanja v ribiške mreže. Vaquite, najmanjše in najbolj ogrožene pliskavke na svetu, živijo samo v severnem delu Kalifonijskega zaliva v Mehiki (Korteško morje) in kljub temu, da so gospodarsko povsem nezanimive, so žrtev stranskega ulova.
Mednarodni odbor za ohranitev vaquite zahteva, da predsednik Mehike Andres Manuel Lopez Obrador prepreči vsakršen ribolov v tem delu zaliva in sprejme politiko "ničelne tolerance" v malem preostalem habitatu vaquite. Odbor sestavlja mednarodna skupina znanstvenih strokovnjakov, ustanovljen je bil leta 1996, da bi pomagal pri prizadevanjih za obnovo vaquite.
Sarah Uhlemann, mednarodna programska direktorica Centra za biološko raznovrstnost, je dejala: "To je eno najbolj neverjetnih bitij na Zemlji in sedaj grozi, da bo za vedno izbrisana s planeta. Mehiške oblasti so svoje zaveze o zaščiti doslej izvajale le na papirju. Čas je, da predsednik Lopez Obrador, ustavi ves ribolov in reši vaquito."
Vaquita se namreč sooča z eno samo grožnjo: zapletanje v nezakonite mreže za lovljenje kozic in različnih vrst rib, vključno z ogroženo totoabo. Gre za ribe, ki jih nezakonito izvažajo iz Mehike na Kitajsko, kjer so zelo cenjene zaradi svojih domnevnih zdravilnih lastnosti.
Pospešena izguba vrst, ki smo ji priča danes, je od 1.000 do 10.000-krat večja od naravnega izumiranja vrst, opozarjajo strokovnjaki. vsako leto z Zemlje izgine med 10.000 in 100.000 vrst.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta