Japonska: Naša letala F-15 in F-35 izstrelila rakete zaradi ruskega vohunskega letala

M.R.
24.09.2024 09:15

Tokio je sporočil, da so japonska vojaška letala včeraj izstrelila signalne rakete, s katerimi so opozorili rusko vohunsko letalo, naj zapusti zračni prostor nad severnim delom države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Reuters

Japonski obrambni minister Minoru Kihara je novinarjem dejal, da je rusko letalo Il-38 vstopilo v japonski zračni prostor nad otokom Rebun, nedaleč od obale najbolj severnega otoka Hokkaido. Pojasnil je, da je rusko letalo med peturnim poletom nad tem območjem trikrat kršilo japonski zračni prostor. 

To se je zgodilo le en dan zatem, ko je skupna flota kitajske in ruske mornarice obplula japonsko severno obalo. Kihara je dejal, da bi lahko bilo včerajšnje kršitve japonskega zračnega prostora povezane s skupnimi vojaškimi vajami Rusije in Kitajske, ki sta jih državi napovedali že v začetku tega meseca. 

Japonsko skrbi vojaško sodelovanje Rusije in Kitajske

Minister je poudaril, da je Japonska v zrak poslala več letal F-15 in F-35, ki so prvič uporabila opozorilne rakete, ker so ruska letala ignorirala opozorila. Zaradi vstopa v japonski zračni prostor je japonska pri Rusiji ostro protestirala tudi po diplomatski poti, pravi Kahira. 

Pojasnil je, da bodo še naprej zelo pozorni na vojaške operacije Rusije in Kitajske, pri čemer je poudaril, da je bila uporaba signalnih raket legitimen odgovor, ki ga bodo brez oklevanja uporabili tudi v prihodnosti. 

Sicer pa sta Rusija in Kitajska že dolga leta v sporu zaradi skupine otokov, ki jih je Rusija zasedla po drugi svetovni vojni. Zaradi tega spora državi tudi še vedno nista podpisali mirovnega sporazuma, s katerim bi uradno končali vojaške sovražnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta