Probiotike že poznate, kaj pa prebiotike? V teh 12 živilih jih je največ in pomembno vplivajo na naše zdravje

D.Ži
23.09.2024 12:16

Stročnice, kot so fižol, leča in čičerika, so odličen vir prebiotikov, hkrati pa tudi odlična osnova za pripravo različnih jedi. A nabor živil je še mnogo širši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živila, ki vsebujejo probiotike in prebiotike
Profimedia

Večina ljudi je že slišala za probiotike, toda ali veste, kaj so prebiotiki? To so pomembne spojine v hrani, ki spodbujajo rast ali delovanje koristnih mikroorganizmov v telesu, kot so bakterije in glive. Prebiotiki so tako kot probiotiki zelo pomembni za zdravje prebavnega sistema.

Tu so živila, ki jih imajo največ. Kako pa jih lahko zaužijete?

1. Oves

Oves je odličen vir prebiotikov. Hkrati je zelo vsestransko živilo, ki ga lahko prilagodimo različnim okusom in potrebam. Naredite ovsene kosmiče – sladke ali slane, oves vmešajte v smuti ali pa jih zmeljite v moko in jih uporabite za pripravo palačink, peciva, tort ali celo testa za pico.

2. Lanena semena

V lanenih semenih so tudi prebiotiki. Zmeljemo jih v prah in dodamo smutijem in ovsenim kosmičem, potresemo po domačem pecivu in kruhu. Iz njih lahko naredite tudi zelo okusne krekerje, z vodo pa nastane gosta zmes, ki lahko nadomesti kokošja jajca pri peki peciva.

3. Stročnice

Stročnice, kot so fižol, leča in čičerika, so odličen vir prebiotikov, hkrati pa tudi odlična osnova za pripravo različnih jedi. Iz njih lahko pripravljamo enolončnice, namaze in solate, nadeve za takose in buritose ter številne druge gastronomske kreacije.

4. Jeruzalemske artičoke (topinambur) 

Topinambur je pogosta sestavina prebiotičnih prehranskih dopolnil. To ni presenetljivo, če upoštevamo, da so te pomembne spojine bogate. Topinambur lahko dobro očistimo, skuhamo in dodamo solatam, testeninam in rižotam.

5. Šparglji

Šparglji imajo več prebiotičnih vlaknin, če jih uživamo surove. Lahko jih tudi rahlo blanširamo v vodi, začinimo z limono in postrežemo kot prilogo k ribjim ali mesnim jedem.

Fresh asparagus spears on a cutting board,Image: 90024079, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

6. Banane

Ko so banane nezrele, imajo več prebiotičnih vlaknin, kot ko so popolnoma zrele. Lahko jih jeste same, jih dodate smutijem, jogurtom in sadnim solatam, narežete v ovsene kosmiče in podobno.

7. Jabolka

Jabolko je odličen vir pektina, torej prebiotika, ki varuje zdravje prebavnega sistema. Dodamo ga lahko različnim sladicam, najbolje pa ga uživamo svežega kot prigrizek. Kože ne lupite, če ni nujno, saj skriva veliko hranilnih snovi.

8. Listi regrata

Za to zeleno listnato zelišče je značilen rahlo grenak okus, vendar skriva številne hranilne snovi, vključno s prebiotiki. Najbolje jih je pripraviti na solati.

Fresh healthy dandelion salad with eggs overhead shoot,Image: 372419079, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

9. in 10. Čebula in česen

Čebula in česen sta dobra vira prebiotikov in nepogrešljiv začetek vsake dobre omake ali enolončnice. Če vam zdravstveno stanje dopušča, jih uživajte surove – v solatnih prelivih in različnih namazih, piše portal PunKufer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta