Jutri objavljamo intervju z odstavljenim katalonskim premierom Carlesom Puigdemontom

(dr)
07.05.2019 17:23

Puigdemonta, ki se je pred pregonom španskih oblasti zatekel v Belgijo, je intervjuval dolgoletni Večerov sodelavec Bojan Brezigar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Brezigar med intervjujem s Carlesom Puigdemontom
Osebni Arhiv

Odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, ki živi v izgnanstvu v Belgiji, bo naposled lahko kandidiral na evropskih volitvah. Takšno odločitev je v nedeljo sprejelo špansko sodišče. Dan prej, ko za odločitev še ni vedel, se je z njim v Waterlooju, nedaleč od Bruslja, pogovarjal Večerov dolgoletni sodelavec, nekdanji urednik Primorskega dnevnika Bojan Brezigar. Intervju bo objavljen jutri v Večeru, na naši spletni strani in v Primorskem dnevniku. V petek Puigdemont prihaja v Ljubljano, na povabilo nekdanjega predsednika Milana Kučana in evropskega poslanca Iva Vajgla. Slovenijo je izbral za eno od prvih prizorišč svoje evropske volilne kampanje. Zakaj? Brezigarju je na vprašanje odgovoril takole: "To je država, ki je izvedla svojo samoodločitev, kar nam potrjuje, da je samoodločba v Evropi možna in da Evropska unija samoodločbo priznava. To je praktičen primer, da je Evropa v preteklosti naredila nekaj, kar danes odreka Kataloniji. Mislim tudi, da je med Slovenijo in Katalonijo medsebojno razumevanje zelo visoko, vsaj tako ga jaz razumem. Tretji razlog je oseben. V juliju 1991 sem bil v Sloveniji, to je bilo nekaj tednov po razglasitvi neodvisnosti, in lahko sem ugotovil, da je nastala država z demokratično usmeritvijo. To je bil pomemben trenutek za Evropo. Slovenija je prispevala k izboljšanju demokracije v Evropi, ker je primer uspešnega prehoda iz tveganja v evropski demokratični prostor." V petek ob 14. uri bo v Mestnem muzeju v Ljubljani z njim javni pogovor.
Puigdemont, ki živi v izgnanstvu v Belgiji, se bo za mesto evropskega poslanca potegoval na skupni listi več katalonskih strank, med katerimi je tudi njegova stranka Skupaj za Katalonijo. V stranki so špansko volilno komisijo prejšnji teden obtožili, da skuša utišati Puigdemonta in preprečiti možnost, da bi v središču Evropske unije predstavil svoja stališča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta