Katalonska civilna družba prehaja v protinapad

Ob katalonskem nacionalnem prazniku je na manifestaciji prišlo do napadov na politike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manifestacije se je udeležilo med 300 in 400 tisoč ljudi
Epa

Danes, ob katalonskem nacionalnem prazniku, je nevladna organizacija Assemblea nacional Catalana (ANC) pripravila tradicionalno manifestacijo, katere geslo ne dopušča dvomov: "Vračamo se, da pripdacimo neodvisnost". Letos poteka namreč 10 let od prve tovrstne množičnične manifestacije. V Barceloni se je je danes udeležilo veliko ljudi, po prvih ocenah med 300 in 400 tisoč.

Reuters

Poleg običajnih gesel in tisočev katalonskih zastav so tokrat izstopali napadi na politike. Čeprav so organizatorji izrecno sporočili, da manifestacija ni uperjena proti politikom, je bilo veliko število transpatrentov in gesel uperjeno prav proti katalonskemu političnemu vodstvu, začenši s predsednikom katalonske vlade. Slednji, Pere Aragones, se namreč manifestacije ni udeležil, do nje je bil kritičen tudi predsednik stranke republikanske levice Oriol Junqueras. Ljudje vladi očitajo, da je preveč popustljiva do Madrida, da je pristala na zmanjšanje pouka v katalonščini v javnih šolah in da se ni odzvala na izjavo predsednika vlade, socialista Pedra Sancheza, ki je dejal, da je ponosen, da je pred petimi leti socialistična stranka z odločilnim glasom pristala na uvedbo 155. člena španske ustave, kar je omogočilo odstavitev katalonske vlade predsednika Carlesa Puigdemonta in razpust katalonskega parlamenta.

Epa

Zaostritev je velika, vse do dejstva, da je predsednica ANC Dolors Feliu napovedala, da bi lahko, če katalonska vlada in parlament ne bosta naredila ničesar za uveljavitev neodvisnosti, ANC na prihodnjih katalonskih volitvah oblikoval državljansko listo.

Katalonski stranki ERC in Junts sta zamrznili idejo o osamosvojitvi.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta