Kdo je Klaus Schwab, človek, ki je ustanovil najvplivnejši forum na svetu

V. B.
23.01.2019 17:10

Druženje uglednežev v Davosu je preraslo iz evropskih v globalne okvirje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kluas Schwab je vse od začetka alfa in omega Svetovnega gospodarskega foruma.
Laurent Gillieron

Svetovni gospodarski forum (WEF) bo prihodnje leto praznoval abrahama. Pod imenom Evropski vodstveni forum ga je leta 1971 zagnal danes 80-letni profesor Klaus Schwab, po preimenovanju v Svetovni gospodarski forum leta 1987 pa je prerasel v verjetno najbolj elitno druženje politikov, gospodarstvenikov, okoljevarstvenikov, umetnikov in drugih na svetu. Pojmu elitnosti se sicer Schwab in njegovi sodelavci skušajo vztrajno izmikati, toda vsakoletni spiski udeležencev jih vztrajno demantirajo. Spisek predsednikov in premierov ter najvplivnejših svetovnih multimilijarderjev, ki so prišli v Davos v minulih letih, je tako dolg, da bi z njim lahko napolnili knjigo Kdo je vpliven na svetu. Ali povedano drugače - kdor ni bil povabljen v Davos, ne sodi v prvo svetovno ligo.
V letošnjem uvodnem nagovoru udeležencem foruma je Schwab, ki ga zaradi njegovih poznanstev štejejo med najvplivnejše Evropejce, pozval k mednarodnemu sodelovanju, ki je po njegovih besedah rešitev za globalne izzive. "Smo na prelomnici zgodovine človeštva. Zdaj moramo oblikovati prihodnost," je v torek, prvi dan štiridnevnega foruma, poudaril Schwab. Pozval je k medsebojno povezanemu svetu, ki ljudi postavlja v ospredje, ne pa iz njih dela sužnje novih tehnologij.
Že pred tem je bil kritičen do svetovnih voditeljev, ki se osredotočajo na kratkoročne domače težave, namesto na velike globalne izzive, kot so podnebne spremembe in digitalna revolucija. "Svet se sooča s pomanjkanjem zaupanja," je poudaril ekonomist Schwab. "Elite ne morejo biti ocenjene kot vredne zaupanja, če njihov pogled seže le do prihodnjih volitev ali prihodnjega četrtletnega poročila." Namesto tega je udeležence pozval, naj naslovijo dolgoročne težave, kot je njegov koncept globalizacije 4.0. Ta izraz predpostavlja novo medsebojno povezanost, ki bi stala nasproti nacionalizmu in populizmu z naslavljanjem gospodarske neenakosti, ki spremlja globalizirano trgovino in proizvodnjo. Pozval je tudi k ustvarjanju iniciativ za zaščito podnebja, ki bi vključevale podjetja in vlade. Strokovnjaki so lani opozorili, da so za naslovitev podnebnih sprememb potrebni takojšnji in radikalni ukrepi.
​Klaus Schwab je od leta 1998 skupaj s soprogo Hilde zagnal tudi več fundacij in drugih organizacij, med drugim Forum mladih svetovnih voditeljev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta