Kdo je Rus, zaprt v Nemčiji, za katerega bi bil Putin pripravljen izpustiti v Rusiji zaprte državljane Zahoda?

M.R.
31.03.2024 17:09

Največji up za izpustitev ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki je že eno leto zaprt v Rusiji, bi lahko bil v nemškem zaporu zaprt Rus Vadim Krasikov, ki je bil obsojen umora po naročilu Kremlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin
REUTERS

V petek je minilo leto dni, odkar so ruske oblasti prijele ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ko je delal reportažo o potovanju po Rusiji. Novinarja Washington Posta so obtožili vohunjenja, sojenja pa še ni dočakal. Rusija namreč še ni predložila nobenih dokazov o domnevnem vohunjenju. 

Za njegovo izpustitev si prizadeva tudi ameriški predsednik Joe Biden. Ob obletnici njegove aretacije je sporočil: "Novinarstvo ni zločin in Evan je šel v Rusijo, da opravlja svoje delo, pri čemer je tvegal lastno varnost za osvetlitev resnice o surovi ruski agresiji na Ukrajino." Dodal je, da ne bo nikoli izgubil upanja in da si bodo v administraciji še naprej prizadevali za njegovo izpustitev. Največji up za izpustitev Gershkovicha bi lahko bil v nemškem zaporu zaprt Rus Vadim Krasikov, ki je bil obsojen umora po naročilu Kremlja.

Leta 2013 je bil v Moskvi ubit lastnik restavracije. Moški s kapuco na glavi je skočil s kolesa, dvakrat ustrelil žrtev in pobegnil. Šest let pozneje je bil v podobnih okoliščinah v berlinskem parku ubit čečenski voditelj v izgnanstvu Zelimhan Hangošvili. S pištolo, na kateri je bil nameščen dušilec, ga je sredi belega dne ustrelil moški na kolesu. 

Napadalca so pirijeli, ko je v reko Spree v bližini Reichstaga (nemškega parlamenta) odvrgel pištolo in pelerino. Pri njem so našli potni list, na katerem je ime Vadim Sokolov, a nemške oblasti so hitro ugotovile, da to ni njegovo pravo ime. Plešasti in močnejši moški, ki so ga prijeli, je bil v resnici Vadim Krasikov, ruski državljan, ki ga povezujejo z varnostno službo FSB. Prav on je tudi glavni osumljenec za umor v Moskvi leta 2013. 

V nedavnem intervjuju z ameriškim televizijcem Tuckerjem Carlsonom je ruski predsednik Vladimir Putin potrdil, da Rusija v zameno za Gershkovicha zahteva osvoboditev "domoljuba" Krasikova. Sicer pa to ni edini Američan, ki bi lahko bil odvisen od usode Krasikova. Tudi nekdanji ameriški marinec Paul Whelan in ameriško-ruska državljanka Alsu Kurmasheva sta priprta na podlagi obtožb, ki naj bi bile politično motivirane. 

Celo vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega, ki je umrl med prestajanjem 19-letne zaporne kazni, naj bi bil Kremelj v preteklosti po poročanju njegovih bližnjih pripravljen zamenjati za Krasikova. 

Evan Gershkovich na ruskem sodišču
REUTERS

Dokazi o povezanosti s Kremljem

Avtorji preiskovalnega spletnega portala Bellingcat so se dokopali do dokumentov, ki naj bi kazali na to, da je bil najprej za umor v Moskvi leta 2013 osumljen Krasikov, dve leti pozneje pa naj bi te obtožbe umaknili. Tedaj se je pojavil Vadim Sokolov, ki je bil takrat star 45 let. Leta 2015 je dobil potni list, štiri leta pozneje še davčno številko. Nemško sodišče je ugotovilo, da bi lahko takšno dokumentacijo priredil le Kremelj in da je imel Krasikov podporo države za umor v Berlinu. "Ruske oblasti so obtoženim ukazale likvidacijo žrtve," je povedal nemški sodnik, ko je Krasikova obsodil na dosmrtno ječo. 

Njegova žrtev Zelimhan Hangošvili je bil poveljnik čečenskih upornikov med letoma 2000 in 2004, ko se je Čečenija proti Rusiji borila za svojo neodvisnost. Nemški politik Ulrich Lechte, ki je tudi član odbora nemške vlade za zunanjo politiko, je za britansko medijsko hišo BBC povedal, da je Putin z besedami v intervjuju s Carlsonom, da si želi v Rusijo pripeljati nazaj Krasikova, "jasno priznal krivdo in pokazal, kako brezobzirno je Rusija delovala v Nemčiji"

Tožilci so na sojenju trdili, da je Vadim Krasikov pripadal enoti Vimpel ruske tajne službe FSB. Zgodovinar in strokovnjak za varnost Mark Galeotti je za BBC dejal, da je bila ta enota zadolžena za protiteroristične operacije doma in tudi v tujini. 

Svak Krasikova je celo povedal, da je Vadim Krasikov osebno spoznal Putina, ko je še delal v enoti Vimpel in da je imel takrat vozili znamke BMW in Porsche. Redno naj bi tudi poslovno potoval. Galeotti pa pojasnjuje, da Rusija svojim agentom obljublja, da jih bo pripeljala nazaj, če jih bodo v tujini ujeli. "Rusija reče: 'Poglej, če te bodo ujeli, te bomo vrnili, na tak ali drugačen način. Lahko dolgo traja, a vrnili te bomo.' To je zelo pomembno za prepričevanje ljudi, da se vpletajo v potencialno zelo nevarne situacije," je povedal. 

Usoda Krasikova je sicer odvisna le od nemških oblasti. Novinarji BBC so govorili s tremi člani vladnega odbora za zunanje zadeve in vsi trije nasprotujejo izpustitvi Krasikova. Tudi Lechte, ki je član vladajoče Svobodne demokratske stranke je dejal, da Nemčija "Rusiji ne sme narediti te usluge"

Krščanski demokrat Jürgen Hardt pa je dejal, da ni nobene politične podpore za izmenjavo zapornikov, ki bi vključevala Krasikova. Pri tem opozarja, da tudi, če bi politična volja v Berlinu za kaj takega obstajala, ni jasno, ali bi bilo to dopuščali pravni mehanizmi.

Politični aktivist Bill Browder zdaj sestavlja seznam, na katerem je več kot 50 ruskih državljanov, zaprtih v zahodnih državah, ki bi jih lahko uporabili v pogajanjih za osvobajanje aktivistov in novinarjev iz ruskih zaporov. Browder upa, da bi lahko osvobodili tudi britansko-ruskega novinarja Vladimirja Kara-Murze, ki je zaradi izdaje obsojen na 25-letno zaporno kazen, ker je govoril proti vojni v Ukrajini. Upa tudi na osvobodite Gerhkovicha. Browder je po smrti Navalnega dejal, da so tudi drugi ujetniki v Rusiji v "smrtni nevarnosti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta