Kraljica Elizabeta II. ugodila Johnsonu: Parlament bo suspendiran do 14. oktobra

STA, M.R.
28.08.2019 14:15

Britanska kraljica je uslišala zahtevo premierja Borisa Johnsona, da kmalu po koncu parlamentarnih počitnic ustavi delo parlamenta oziroma odvzame poslankam in poslancem pooblastilo za odločanje. Začetek suspenza parlamenta naj bi bil med 9. in 12 septembrom, trajal pa naj bi do 14. oktobra, so sporočili kraljičini svetovalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julijski obisk Johnsona pri kraljici.
Reuters

Kraljica Elizabeta II. naj bi poslancem odvzela pooblastila odločanja, dokler nova vlada ne oblikuje svojega načrta dela, glede na to, da je Boris Johnson premierski položaj prevzel konec julija. To možnost imajo namreč vse britanske vlade ob prihodu na položaj. Ta načrt naj bi nato kraljica predstavila 14. oktobra.

Kritike: To je ustavni škandal in grožnja demokraciji

​Suspendiranje dela britanskega parlamenta, ki ga zahteva Johnson, je "ustavni škandal", pa je danes komentiral predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow. Po njegovih besedah je očiten namen tega preprečiti razpravo o brexitu v parlamentu. S svojo odločitvijo je razburil tudi opozicijo in nekatere konservativce.
"Povsem očitno je, da je namen suspendiranja preprečiti, da bi parlament razpravljal o brexitu in izpolnil svojo nalogo določitve poti naše države," je povedal Bercow. "Suspendiranje parlamenta bi bilo očiten napad na demokratični proces in pravice poslancev kot izvoljene predstavnike ljudstva," je dodal.
Nekdanji finančni minister iz vrst konservativcev Philip Hammond je prav tako premierjevo potezo označil za "ustavni škandal". "To je povsem nedemokratično," je povedal.
Kritičen je bil tudi vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je premierjev načrt označil za "škandal in grožnjo naši demokraciji". "Zato laburisti iščemo podporo v parlamentu za to, da bi ta brezbrižna vlada odgovarjala in da bi preprečili katastrofalen brexit brez dogovora, ki ga je parlament že izključil," je povedal Corbyn.
Corbyn je sredi meseca predlagal, da bi z glasovanjem o nezaupnici preprečili izstop brez dogovora. Corbyn bi bil nato sam pripravljen prevzeti vodenje vlade. Sklical bi predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.
V torek so se sicer opozicijske stranke pod vodstvom laburistov dogovorile, da bodo skušale izstop brez dogovora preprečiti po zakonodajni poti.
Poslanec liberalnih demokratov, pristojen za brexit, Tom Brake je tako danes napovedal, da bodo že takoj po vrnitvi s parlamentarnih počitnic 3. septembra začeli delati za preprečitev Johnsonovega poskusa storiti nekaj, za kar nima mandata. "Že v torek bi lahko začeli s koraki za zakonodajno pot," je povedal.
Premierja so medtem podprli severnoirski unionisti (DUP), ki manjšinski konservativni vladi zagotavljajo večino v parlamentu. Vodja DUP Arlene Foster je napovedala, da bodo pred novim zasedanjem parlamenta obnovili sporazum z vladajočo stranko, navaja BBC.
Evropska komisija pa je sporočila, da ne želi komentirati Johnsonove poteze. "Ne želimo špekulirati o tem, kaj to pomeni za prihodnje postopke v parlamentu," so poudarili.

Zjutraj govoril s kraljico

Johnson je danes potrdil, da je zjutraj govoril s kraljico in zaprosil za prekinitev dela parlamenta. Novo zasedanje naj bi britanski parlament nadaljeval 14. oktobra, in sicer s kraljičinim govorom. Tri dni po kraljičinem govoru se bo Johnson zadnjič udeležil vrha Evropske unije. Po tem odločilnem vrhu 17. oktobra bo "na obeh straneh na voljo dovolj časa" za razpravo in premislek o brexitu, je prepričan Johnson.
Kraljico je prosil, naj prekine delo parlamenta le nekaj dni po tistem, ko se bodo britanski poslanci naslednji teden vrnili s počitnic in le nekaj tednov pred 31. oktobrom, ko je predviden izstopom Združenega kraljestva iz Unije.
Britanske opozicijske stranke so v torek dosegle dogovor, da bi brexit brez dogovora preprečile s sprejetjem posebne zakonodaje v parlamentu. Z današnjo Johnsonovo potezo pa bo imel parlament do sredine oktobra zvezane roke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta