Kreativnost dobrodelnih akcij za Ukrajino

DR
28.03.2022 05:00

V humanitarnih akcijah, s katerimi zbirajo denar za ukrajinske begunce, prodajajo figurice Zelenskega in molotovk ter pločevinke piva s Putinovo podobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelenski in molotovke
Facebook

Od začetka ruske invazije na Ukrajino potekajo številne akcije zbiranja denarja za pomoč Ukrajincem v stiski - od kampanje GoFundMe do rezervacij prenočišč na platformi Airbnb. Tudi podjetje Citizen Brick, ki izdeluje unikatne, zunajserijske elemente Lego, je na svoj način zagnalo akcijo zbiranja denarja za podporo žrtvam vojne v Ukrajini. Izdelali so figurico predsednika Volodimirja Zelenskega, v sklopu dobrodelne akcije pa prodajajo še miniaturne molotovke. Pobudnik akcije je bil Joe Trupia, lastnik podjetja za proizvodnjo igrač Citizen Brick, kjer so znani predvsem po kreativnih kreacijah, včasih celo neprimernih za otroke. Čeprav z vojno ni osebno povezan, se je Trupia čutil dolžan pomagati. "Začutil sem, da moram pomagati s tem, kar imam," je povedal za Washington Post.

Odločil se je oblikovati dva izdelka, ki po njegovem prepričanju simbolizirata pogum v državi in boj s tiranijo: ukrajinskega predsednika in, kar je morda bolj kontroverzno, drobne zažigalne steklenice oziroma molotovke, ki so znak upora navadnih ljudi, ki nimajo orožja, proti veliko močnejšemu sovražniku. Molotovke, ki jih je izdelal Citizen Brick, sestavljajo zelena steklenica z ukrajinsko zastavo in plastični oranžni plamen. "Ironija pri prodaji teh figuric je, da je izkupiček od prodaje namenjen nakupu medicinske opreme in pripomočkov za begunce," dodaja Trupia.

Na figurici Zelenskega je upodobljen predsednik, kot se v času vojne pojavlja v javnosti – z vojaško zeleno majico, hlačami in jakno, s črnimi škornji, kratkimi lasmi in nekaj dni staro brado. Z izraza na njegovem obrazu pa je mogoče razbrati utrujenost, ogorčenje in kljubovanje."Lahko bi pobegnil iz države s kovčkom, polnim denarja, namesto tega pa ostaja zvest svojim ljudem. Zelo sem navdušen nad njegovo vztrajnostjo in upanjem, ki ga daje ljudem v Ukrajini," je Trupia še pojasnil razloge za zagon svoje humanitarne akcije.

Kot so zapisali v podjetju Citizen Brick, je bila zaloga figuric omejena. Figura Zelenskega je bila na prodaj za 90 evrov, molotovke pa za devet. Od 5. marca, ko so dobrodelno akcijo zagnali, so s prodajo zbrali 145.388 dolarjev, vsako serijo pa so razprodali v nekaj urah. Prejšnji teden je Citizen Brick objavil, da so prodali prav vse figurice Zelenskega in molotovk, izkupiček pa že namenili dobrodelni organizaciji Direct Relief, ki pomaga humanitarnim organizacijam v Ukrajini. Čeprav je povpraševanje še vedno veliko, pa je Trupia sporočil, da zaradi omejene zaloge sestavnih delov ne morejo izdelati novih figuric. "Resnično si želim, da bi lahko naredili več, a za to nimamo dovolj materiala." Citizen Brick ni poslovno povezan s podjetjem Lego, a danski velikan igrač tolerira njegovo akcijo, še več: tudi sam je prispeval več milijonov evrov za pomoč Ukrajini in ustavil prodajo svojih izdelkov v Rusiji, poroča Post.

Medtem je sprožila dobrodelno akcijo zbiranja denarja za Ukrajino tudi pivovarna Lost Worlds iz Severne Karoline in začela prodajati pivo v pločevinkah, izdelanih v barvah ukrajinske zastave in s Putinovo podobo. Zbrani denar bodo namenili ukrajinskemu skladu za begunce, je pojasnil Dave Hamme, soustanovitelj pivovarne, kjer od 18. marca v točilnici prodajajo pločevinke, na katerih je udaren predvsem napis na Putinovem čelu: "Putin is a dick."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta