Meti v lanskem zadnjem četrtletju prejšnjega leta upadli prihodki

STA, Gr.G.
02.02.2023 08:51

Gre za prvi padec prihodkov na letni ravni, odkar je Meta leta 2012 vstopila na borzo, a je bil padec manjši od pričakovanj analitikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Krovno Facebookovo podjetje Meta je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležilo 32,16 milijarde dolarjev prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2021. Gre za prvi padec prihodkov na letni ravni, odkar je Meta leta 2012 vstopila na borzo, a je bil padec manjši od pričakovanj analitikov. Padel je tudi dobiček, vendar prav tako manj od pričakovanj, izhaja iz poslovnega poročila, ki ga je Meta objavila v sredo. Ob tem je podjetje napovedalo odkup lastnih delnic za 40 milijard dolarjev.

Meta, pod okrilje katere med drugim spadata Facebook in Instagram, je že v prejšnjih četrtletjih občutila ohlajanje trga spletnega oglaševanja. Končni rezultat je, da se je četrtletni dobiček zmanjšal za 55 odstotkov na 4,65 milijarde dolarjev. Število uporabnikov medtem še naprej narašča. Facebook ima zdaj dve milijardi dnevno aktivnih uporabnikov, v zadnjem četrtletju je pridobila 16 milijonov novih. Vsaj eno aplikacijo Mete je v zadnjem četrtletju na dan uporabilo 2,96 milijarde ljudi.

Glavni izvršni direktor in ustanovitelj Mark Zuckerberg je v izjavi izpostavil uspeh izboljšanih algoritmov v storitvi Meta video Reels, ki je uporabnikom na Facebooku in Instagramu učinkoviteje dostavljala kratke posnetke. Meta ostro tekmuje s platformo za izmenjavo videoposnetkov v kitajski lasti Tiktok, ki se je izkazala kot močan tekmec pri privabljanju mladih uporabnikov z nekoč prevladujočega Instagrama.

Zuckerberg je pohvalil izpopolnjeno umetno inteligenco za boljšo distribucijo oglasov, potem ko so spremembe na iPhonu, za katere se je odločil Apple, zavrle bombardiranje uporabnikov z neželenimi oglasi. Meta je novembra napovedala, da bo odpustila 11.000 ljudi, kar je 13 odstotkov zaposlenih. Zuckerberg želi, da podjetje letos postane še bolj učinkovito.

Velike tehnološke platforme trpijo zaradi slabega gospodarskega ozračja, zaradi katerega so oglaševalci prisiljeni zmanjšati obseg trženja in zaradi Applovih sprememb glede zasebnosti podatkov, ki so zmanjšale manevrski prostor za zlorabe oglasov. Meta je zaradi Applovih sprememb domnevno lani izgubila deset milijard dolarjev prihodkov.

Cena delnice Mete se je lani znižala za kar dve tretjini, vendar pa si je v letu 2023 že precej opomogla. Analitiki so pričakovali, da se bodo prihodki podjetja v zadnjem četrtletju ustavili pri 31,5 milijarde dolarjev. Delnice Mete so se do konca rednega dela borznega trgovanja v ponedeljek podražile za 2,79 odstotka, po objavi poslovnih rezultatov v podaljšanem trgovanju pa še za 19,68 odstotka na 183,26 dolarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta