Ministrstvo za širjenje kreposti in preprečevanje grešnosti ženskam v Kabulu prepovedalo obiskovati parke

STA, Va
10.11.2022 22:14

Z novim pravilom so skrajno islamistični talibani ženski spol še dodatno izključili iz javnega življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Talibani so v Afganistanu še dodatno omejili pravice žensk, saj so jim v prestolnici Kabul prepovedali obisk parkov, pa tudi zabaviščnih parkov, ki jih običajno obiskujejo družine z otroki. Talibanske oblasti so to storile po tem, ko so obiskovalce že ločili po spolu.

Z novim pravilom, ki velja od tega tedna, so skrajno islamistični talibani dodatno izključili ženske iz javnega življenja. Od prevzema oblasti v lanskem avgustu so jim po vsej državi že prepovedali potovanje brez spremstva moškega in zapovedali nošenje hidžaba ali burke v javnosti ter dekletom v veliki meri onemogočili šolanje.

Tiskovni predstavnik afganistanskega ministrstva za širjenje kreposti in preprečevanje grešnosti Mohamed Akif je za britanski BBC povedal, da so upraviteljem parkov v Kabulu naročili, da ženskam ne smejo dovoliti vstopa, ker da v parkih v zadnjih 15 mesecih niso spoštovali šeriatskega prava.

V skladu s tem pravom so namreč obiskovalce ločili po spolu. Ženskam so dovolili obisk parkov ob določenih dneh trikrat na teden, ostale štiri dni pa moškim. Sedaj v parke ne bodo smele, tudi če bodo v spremstvu moških svojcev.

Prepoved obiska parkov in zabaviščnih parkov za ženske zaenkrat velja samo v prestolnici, vendar so doslej podobna pravila kmalu uveljavili po vsej državi, še poroča BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta