Na Hrvaškem načrtujejo velik kompleks za navdušence nad spletnimi igrami

STA, A.L.
13.07.2020 12:17

V hrvaški Novski načrtujejo gradnjo prvega regionalnega središča za računalniške igre. Poleg velike dvorane za tekmovanja v video igrah bodo v sklopu kompleksa zgradili še fakulteto za razvoj računalniških iger, študentski dom in podjetniški inkubator. Vrednost "kampusa gaming industrije" je ocenjena na 420 milijonov kun (okoli 56 milijonov evrov).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Poleg štirih glavnih objektov je v načrtih še gradnja snemalnega studia, dvorane za sestanke ter poslopja z novo igralsko opremo, v katerih bo možno izobraževati tudi dijake, so napovedale oblasti v Novski. Kot najbolj spektakularno so izpostavili dvorano za tekmovanja v e-športih, ki bo izgrajena v obliki vesoljske ladje in bo lahko sprejela 4000 obiskovalcev.
Kampus nameravajo graditi na 90.000 kvadratnih metrih v podjetniški coni Novska, ki se nahaja ob avtocesti Zagreb-Beograd, približno 105 kilometrov vzhodno od hrvaške prestolnice. Sredstva za večji del investicije nameravajo pridobiti iz skladov EU.
Doslej so v pripravo projekta, ki so ga poimenovali PISMO, vložili 25 milijonov kun (okoli 3,3 milijone evrov), večino so dobili iz evropskih skladov. V Bruslju je projekt kot eden petih najboljših v letu 2018 prejel nagrado za spodbujanje podjetništva, je poročal Večernji list na svoji spletni strani.
Predvidevajo, da bo kampus zaživel v naslednjih treh letih, ko bo svoje srednješolsko izobraževanje sklenila prva generacija snovalcev video iger, ki se izobražuje v srednji tehnični šoli v Sisku. Če bodo želeli nadaljevati izobraževanje, se bodo lahko vpisali fakulteto v Novski, je za zagrebški časnik dejal eden vodij projekta Mario Čelan.

V podjetniškem inkubatorju na voljo že več kot milijon evrov vredno opremo za snovanje igric

Pojasnil je, da njihovi načrti predvidevajo sklenjeno izobraževalno verigo, ki bi se začela v vrtcu, sklenila pa v kampusu. Zaradi velikega zanimanja bodo imeli jeseni v srednji šoli v Novski tudi prvič razred tehnikov za razvoj video iger.
Na fakulteti predvidevajo, da se bo v petletni programski in grafični študijski program vpisalo 50 študentov letno, vzpostavili pa tudi že sodelovanje s fakultetami v Maleziji in ZDA, še navaja časnik.
V projekt so vključili tudi zavod za zaposlovanje, s katerim so organizirali polletno izobraževanje za podjetnike, ki se želijo v poslovni coni Novska profesionalno posvečati lastni ustvarjalnosti in razvoju video iger. V tamkajšnjih izobraževalnih inštitucijah bodo kmalu dobili strokovne sodelavce.
V podjetniškem inkubatorju imajo na voljo že več kot milijon evrov vredno opremo za snovanje igric. Med drugim je postavljen studio za zajemanje gibanja, fotogrametrijski studio z več kot 150 kamerami, bogato opremljeni studio za virtualno resničnost kot tudi vrhunska glasbena in video studia, so dejali organizatorji projekta. Pravijo, da takšnih pogojev ni "od Novske do Londona".
Vso potrebno dokumentacijo za izgradnjo središča naj bi zagotovili do septembra. Pričakujejo, da bo hrvaška vlada kampus uvrstila med strateške projekte. Medtem pa se krepi interes za najem namestitev v Novski, kjer pričakujejo, da bodo postali regionalni center spletnih in računalniških iger. Gre za trenutno enega izmed najbolj ustvarjalnih in dobičkonosnih svetovnih sektorjev, je še poročal Večernji list.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta