Na Hrvaškem padec cen počitniških nastanitev, hiša s tremi spalnicami in bazenom za 48 evrov na dan

A.L.
01.06.2020 11:29

Hrvaški turistični delavci si želijo tudi letos dobro poletno sezono, a jim je načrte močno prekrižal novi koronavirus. Cene nastanitev so se zato močno spustile, domačim gostom bodo najverjetneje morali dajati popuste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Novi koronavirus ​pušča posledice tudi na Hrvaškem. Te se že kažejo na področju turizma, tamkajšnji mediji poročajo, da cene zasebnih apartmajev in počitniških hiš še nikoli niso bile nižje. Hrvaški Index je pregledal nekaj oglasov za zasebne turistične namestitve na Jadranu, izkazalo se je, da bi v letošnji predsezoni za najdražji apartma odšteli toliko kot bi v tem obdobju lani za najcenejšega. Cene nočitev v apartmajih so se v lanskem letu v pred in po sezoni gibale med 40 in 100 evri, v sezoni pa med 60 in 200 evri. Letos se cene apartmajev v predsezonskem času gibljejo med 25 in 40 evri, v glavni sezoni pa od 45 do 70 evrov. Najdražja stvar, ki so jo pri Indexu uspeli najti, je bila celotna počitniška hiša z bazenom, ki na višku sezone stane 114 evrov na dan. Gre za hišo na Krku, ki ima tudi tri spalnice, in v predsezoni stane 48 evrov na dan.

Turisti najemajo cele počitniške hiše

"Nekateri računajo predvsem na svoje stare goste, torej na tiste, ki so nastanitev rezervirali že prej. Toda novih rezervacij je zelo malo. Zaradi situacije s koronavirusom turisti raje najamejo celotne počitniške domove, zato bodo najbolje naredili tisti najemodajalci, ki bodo oddajali cele hiše," je za Index povedala Martina Nimac Kalcina iz hrvaške gospodarske zbornice. Vsi tisti, ki bodo nastanitve oddajali v drugih oblikah, bodo imeli najverjetneje manj gostov, napoveduje Martina Nimac Kalcina.
"Odvisno je, kakšna bo situacija, ko se bodo meje popolnoma odprle. Vsi upajo, da se bo sezona začela, a resnica je, da so razmere za zdaj zelo slabe. Kar se tiče domačih gostov, jim bodo zagotovo morali dati popuste in nižje cene najema," je še izpostavila sogovornica iz gospodarske zbornice.

Cenejši tudi hoteli

Nižje cene turistom ponujajo tudi posamezni hoteli, na primer luksuzni drubrovniški hotel  Importanne Resort, kjer so cene za junij znižali za 30 odstotkov. Če turisti prihajajo s svojim vozilom in ostanejo najmanj dve noči, jim pokrijejo tudi 260 kun (35 evrov) cestnine za hrvaške avtoceste. Večernji list poroča o nižjih cenah hotelov tudi na območju Zadra in Trogirja, pa tudi na nekaterih otokih, kot je Hvar.
Predsednik združenja hrvaških turističnih agencij Tomislav Fain je za Večernji list dejal, da bo na letošnjem globalnem turističnem trgu možno tekmovati samo s konkurenčnimi storitvami. Meni, da bo cena odločilna pri izbiri počitniške destinacije.
Vilim Ribić iz hrvaškega neodvisnega sindikata znanosti in visokega izobraževanja pa je za časnik opozoril, da jadranski gostitelji celo dvigujejo cene, da bi njihovi objekti ostali prazni, s tem pa bi ustvarili pogoje za državno podporo. V hrvaškem turističnem združenju nasprotno menijo, da ponudniki v turizmu ne razmišljajo na ta način.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta