Na Hrvaškem zaradi gripe v tej sezoni umrlo že devet ljudi

M.R.
19.01.2019 13:24

Zagrebška infekcijska klinika je danes sporočila, da je v tej sezoni zaradi gripe na Hrvaškem umrlo že devet ljudi. Najbolj tvegana skupina so starejši ljudje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

Znano je, da je v Splitu zaradi gripe umrl 82-letnik, poročali so tudi o smrti moškega, ki naj bi bil star 50 let, starosti ostalih žrtev pa niso znane.
Zaradi gripe so hospitalizirali tudi večje število otrok. A infektologi, epidemiologi ter minister za zdravstvo Milan Kujundžić pravijo, da je situacija sicer resna, a da je pod nadzorom in pomirjajo, da ni razloga za paniko.
Minister se je zahvalil vsem delavcem v zdravstvu, hkrati pa je državljane prosil, še posebej starejše, naj se čim manj zadržujejo v prostorih, v katerih je prisoten virus gripe, ki se prenaša kapljično. Direktorica infekcijske klinike Alemka Markotić pa je dejala, da se je število obolelih za gripo na kliniki še posebej povečalo v zadnjih dveh tednih. Več pacientov so morali zaradi posebej hude oblike te bolezni, ki jo spremlja tudi pljučnica, namestiti na oddelek za intenzivno nego.
Državljane z lažjo obliko gripe pa je pozvala, naj ostanejo doma in se zglasijo svojemu osebnemu zdravniku ter naj jemljejo zdravila za zniževanje telesne temperature, tvegane skupine, kot so otroci, nosečnice, starejše osebe in kronični bolniki, pa je pozvala, naj v primeru hujših simptomov pridejo v bolnišnico, kjer bodo za njih pravočasno poskrbeli.
Infektolog Ivan Puljiz je dejal, da so do zdaj hospitalizirali 80 pacientov z gripo in hudo pljučnico, kar predstavlja kar 40 odstotkov kapacitet bolnišnice. Med njimi je kar 16 otrok.
Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pa je poudaril, da so do zdaj registrirali 8500 obolelih za gripo, od tega okoli 5000 v zadnjem tednu. Capak dodaja, da bo letos vrhunec epidemije že pred zadnjim tednom januarja in da bo bolezen prisotna še nekaj časa. Lani je na Hrvaškem zaradi gripe umrlo 29 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta