Na tej hrvaški plaži je otroka ugriznil ognjeni črv, deček je končal na urgenci

N.S.
07.08.2022 14:54

Desetletni deček, ki ga je na plaži v Rogoznici ugriznil ognjeni črv, je končal na urgenci. Otrok se je v času ugriza z drugimi otroki igral v plitvini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Takoj po ugrizu je začutil pekoč občutek. Na roki so se mu začeli pojavljati mehurji. Na mestu ugriza je bil šop majhnih bodic, kot razsuto steklo, ki so širile strup. Peljala sem ga na urgenco, saj se je bolečina začela širiti pod pazduho. Na urgenci so bili zelo ustrežljivi, sin je dobil injekcijo in mazilo proti opeklinam. Roka ga je pekla cel dan in še naslednji dan. Zdaj je bolje," je za 24sata.hr povedala dečkova mama.

Ognjeni črv je požrešen plenilec, ki svojo prehrano dopolnjuje z rastlinami in mrhovino. Ta vrsta plenilca je ob hrvaški obali vedno bolj pogosta, k čemur pomaga tudi globalno segrevanje. Plenilec ima malo sovražnikov in ni pogosto plen drugih. Za človeka je potencialno nevaren, saj ima na sebi drobne iglice, tako imenovane ščetine, ki izločajo strup. Ognjeni črvi so lahko dolgi do 35 centimetrov, najpogosteje pa med 5 in 10. V primeru bližnjega srečanja je treba najprej odstraniti bodice, ki jih zarije v kožo žrtve. Pik lahko povzroči slabost in vrtoglavico, zato, tako priporočajo zdravniki, otroka ob takšnih simptomih odpeljite na urgenco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta