Nadarjeni pianist je odprl kanal na Youtubu in se uprl Putinu. Umrl je v mukah, na njegov pogreb je prišlo le 11 ljudi

D.Ži
19.09.2024 10:03

Opozicijska političarka Svetlana Kaverzina je na komunikacijski platformi Telegram zapisala, da ona in njeni somišljeniki niso mogli zbrati denarja, da bi Kušnirju poslali odvetnika, ker niso vedeli, kaj se z njim dogaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pavel Kušnir je umrl daleč od doma in svojih ljubljenih. Njegove krike na pomoč so utišali. 
Profimedia

Pianist Pavel Kušnir je bil star 17 let, ko je bil sprejet na prestižni Moskovski državni konservatorij Petra Iljiča Čajkovskega. Drugi učenci se ga spominjajo kot sramežljivega in vase zaprtega poznavalca klasične glasbe, filma, literature in slikarstva. Preživljal se je z igranjem v deželnih orkestrih, napisal pa je tudi več avantgardnih romanov. Večinoma so ostali neobjavljeni. 

Kušnir je bil dolgo kritik predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina in je postal politični aktivist, potem ko je Rusija konec februarja 2022 napadla Ukrajino. Pianist je nato začel deliti protivojne letake in gladovno stavkati. Potem ko je na svojem kanalu na spletni videoplatformi YouTube, kjer mu je sledilo le pet uporabnikov, objavil štiri obsodbe vojne v Ukrajini, je pristal v zaporu v Birobidžanu, mestu v judovski avtonomni pokrajini na vzhodu Rusije, kjer je živel.

Imel je radijsko oddajo, kjer je izvajal in pojasnjeval skladbe poljskega skladatelja Frédérica Chopina.
Profimedia

V tem zaporu je umrl. V času smrti je bil star le 40 let, piše The New York Times.

Kušnir je eden od približno 1000 Rusov, ki jih je ruski državni aparat utišal zaradi kritiziranja vojne v Ukrajini. Nekateri politiki in slavni umetniki med prestajanjem zapora in sojenjem dobivajo veliko pozornosti. Veliko pa je takih, ki po priporu padejo v pozabo. Kušnir je eden takšnih.

Opozicijska političarka Svetlana Kaverzina je na komunikacijski platformi Telegram zapisala, da ona in njeni somišljeniki niso mogli zbrati denarja, da bi Kušnirju poslali odvetnika, ker niso vedeli, kaj se z njim dogaja. "Nismo mu pošiljali pisem podpore. Nismo mu odgovarjali za njegovo žrtvovanje. Bil je sam. Recimo mu vsaj zdaj, ko je umrl: 'Oprosti nam in počivaj v miru'," je dejala.  

Celo informacija, da je umrl, je v javnost prišla bolj ali manj po naključju. Olga Romanova, vodja nevladne organizacije za zaščito pravic zapornikov Russia Behind Bars, je izvedela, da je umrl, ko so ji zaporniki iz Judovske avtonomne regije povedali, da je umrl glasbenik, s katerim so delili celico. Ti zaporniki so 27. julija letos povedali, da je Kušnir umrl zaradi gladovne stavke, ki jo je začel v preiskovalnem priporu. Rusko tožilstvo je pianista obtožilo "opravičevanja terorizma".

Po izidu članka o Kušnirjevi smrti so nekateri ljudje, ki jim je pisal in jih neuspešno prosil za podporo, ta pisma našli. Poleg tega je po njegovi smrti glasbena skupnost spet začela govoriti o njegovem talentu. Pohvaljen je bil tudi njegov roman "Ruski rez", ki ga je samostojno izdal v Nemčiji. Članica punk zasedbe Pussy Riot Marija Aljohina je povedala, da ji je Kušnir napisal veliko pisem, a jih je prebrala šele po njegovi smrti.

Več kot 20 klasičnih glasbenikov je avgusta letos napisalo poklon Kušnirju, ki je bil objavljen v nemškem časopisu. Grace Chatto, angleška glasbenica in pevka iz skupine Clean Bandit, je povedala, da se je pri njem učila leta 2004 in da ji je predvajal filme švedskega režiserja Ingmarja Bergmana, italijanskega Michelangela Antonionija in ruskega mojstra Andreja Tarkovskega. Dodala je, da je ostajala pokonci, da bi poslušala njegove izvedbe skladb Rusa Sergeja Rahmaninova, Avstrijca Franza Schuberta in drugih skladateljev. Klavir je igral "svobodno" in "iskreno", pri čemer se je pogosto ognil učiteljevim navodilom.

Politično se je aktiviral leta 2011 in sodeloval na protestih proti Vladimirju Putinu v Moskvi, piše The New York Times.

V začetku leta 2023 se je zaposlil v Birobirjanski filharmoniji. V intervjujih je hvalil rock glasbenika Kurta Cobaina in Janis Joplin, ročno napisane romane pa je hranil v predalih. Imel je radijsko oddajo, kjer je izvajal in pojasnjeval skladbe poljskega skladatelja Frédérica Chopina. Poslušalce je pozdravil s protifašističnim vzklikom "No pasaran!". Svoj YouTube kanal je poimenoval po liku agenta FBI Foxa Mulderja iz serije Dosjeji X. V enem videu se je zavzel za pravice skupnosti LGBTIQ, v drugem pa je pozival k protestom in revoluciji. 

Zelo ga je vznemirila vojna v Ukrajini, predvsem pa poboj v Buči.

Z gladovno stavko je poskušal prisiliti ruskega predsednika k odstopu in koncu vojne. Po zaporskih predpisih morajo gladovno stavkajoče zapornike stalno nadzorovati, a Rusinja Olga Romanova izza rešetk trdi, da Kušnirja niso spremljali. Sumi, da je umrl zaradi udarca. Pianistova mati Irina Levina ni dovolila, da bi neodvisni strokovnjak opravil obdukcijo njegovega trupla. Kušnirjevi prijatelji so povedali, da se je družina distancirala od njega, ko je začel kritizirati Putina. Na njegovo upepelitev nista prišla ne mama ne brat.

"Želela sem, da bi bil bolj tiho in da bi se držal stran od politike. Zelo mi je žal, da je dal življenje za, kot kaže, nič," je Levina dejala za neodvisni časnik Okno.

Na Kušnirjev pogreb je prišlo le 11 ljudi. Niti elegije ni bilo. "Pavel se je žrtvoval za vse nas, to je skoraj svetopisemska zgodba. Poskušal je kričati, a je bilo tako pridušeno," je za The New York Times povedala Maria Nemcova, njegova sošolka na fakulteti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta