Ne želijo tvegati, da izgubijo veliko več kot Rusija: Putina udarili tam, kjer ga najbolj boli, in porušili dobre odnose

Va
22.02.2024 11:06

Tako se je končala romantika med Moskvo in Pekingom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin 
Reuters

Tri od štirih največjih kitajskih bank so prekinile sodelovanje z ruskimi finančnimi ustanovami, ki so zaradi vojne v Ukrajini pod ameriškimi sankcijami. Razlog: strah, da jih zaradi poslovanja z Rusijo zadenejo "sekundarne" sankcije Združenih držav Amerike.  

Gre za banke Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank in Bank of China. ZDA so decembra zagrozile z blokado tujih bank, če poslujejo s firmami, ki podpirajo rusko obrambno industrijo. Tako je zdaj konec romantike med Moskvo in Pekingom, ki sta februarja 2022 razglasila partnerstvo brez meja - samo nekaj dni, preden je Vladimir Putin napadel Ukrajino in se je začela vojna, piše Newsweek.

Dobrih odnosov med državama vojna ni prekinila, Kitajska vsaj javno ni kritizirala ruske okupacije. Zaradi vojne v Ukrajini pa je Rusija kmalu postala najbolj sankcionirana ekonomija na svetu.         

Administracija ameriškega predsednika Joea Bidna je sankcijam že podvrgla 16 kitajskih podjetij, med njimi so tudi državna.

Kitajske banke ustavljajo finančne operacije, da bi ocenile nova tveganja, pojasnjuje Pavel Bazhanov, ruski odvetnik, ki pravno svetuje ruskim firmam na Kitajskem in širše v regiji. 

"Kitajska mora razumeti, da lahko iste vrste sankcij, ki so obveljale za Rusijo in vplivajo na produktivnost, gospodarsko rast in kakovost življenja v Rusiji, v veljavo vstopijo tudi za Kitajsko, ki pa lahko izgubi veliko več kot Rusija," je povedal Bazhanov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta