Nobelova nagrada za medicino: Kako celice občutijo kisik

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
07.10.2019 15:38

Nagrajeni znanstveniki so odkrili molekularne mehanizme, osnovo za prilagajanje celic spremembam v ravni kisika. Odkritje je pomembno za pomoč pri raku, anemiji ter pri metabolizmu, razvoju zarodka in imunskih odzivih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Stockholmu so včeraj razglasili dobitnike prve letošnje Nobelove nagrade. Nagrado za fiziologijo in medicino si bodo razdelili Američana William G. Kaelin in Gregg L. Semenza ter Britanec Peter J. Ratcliffe za odkritja, kako celice občutijo kisik in kako se prilagajajo spremembam v ravni kisika, je sporočil inštitut Karolinska.
Temeljni pomen kisika za delovanje organizma je bil poznan že stoletja, a to, kako se celice prilagajajo na spremembe v dostopnosti kisika, dolgo ni bilo znano, so navedli na inštitutu. Znanstveniki, ki letos prejmejo Nobelovo nagrado, pa so odkrili molekularne mehanizme, ki pomenijo osnovo za prilagajanje celic spremembam v ravni kisika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta