Novinarka skušala v BiH kupiti diplomo, posrednik zahteval spolni odnos

M.R.
14.02.2019 18:56

Hrvaško in Bosno in Hercegovino že drugi mesec zapored pretresa afera z lažnimi diplomam, ki so jo razkrili novinarji bosanskega portala Žurnal. Ugotovili so, da je v BiH precej lahko priti do lažne diplome.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

In novinarka oddaje "Provjereno" ("Preverjeno") Ana Malbaša na hrvaški televiziji Nova TV je skušala pod krinko kupiti diplomo. Navezala je stik s človekom, ki je v policijskih dokumentih naveden kot posrednik. Dejstvo, da policija zanj ve, ga ni prav nič oddaljilo od tega početja in še naprej neovirano opravlja svoj "posel". Novinarki je ponudil svojo uslugo, v zameno za diplomo pa zahteval celo spolni odnos z njo. 
"Lahko dobiš, kar koli želiš, samo prinesi denar. Samo denar, pa če želiš v vesolje, lahko ti uredim, da boš astronavtka. Je pa odvisno, kakšna si. Če si mačka, ti lahko uredim, če nisi pa nič. Pošlji mi svojo fotografijo na Viber, če mi boš všeč, ti bom uredil za polovično ceno," ji je dejal. Ko ga je vprašala, kolikšna je polovična cena, je odgovoril: "Se bova dogovorila, ko se vidiva. Fotografiraj se pred večstranskim ogledalom in mi pošlji, pa bova potem govorila," je dejal posrednik v telefonskem pogovoru. 
In tisti, ki so v spisih bosanske agencije agencije BiH za preiskave in zaščito (SIPA) evidentirani kot posredniki, med njimi je bil tudi novinarkin sogovornik, so sodelovali tudi z ljudmi iz Hrvaške. Novinarka si je še naprej dopisovala s posrednikom, on pa je vztrajal pri fotografiji, da bi videl, ali mu bo trud poplačan. 
"Jaz bom svojo uslugo zaračunal v hotelu, ti pa se boš srečno vpisala v šolo in mi boš hvaležna. Ko rezerviram hotel, se ti javim," je rekel novinarki, ki ga je nato vprašala, če bi lahko prej dobila diplomo.  "Pa saj ne gre za diplomo. Najprej bom jaz izpolnil svoje, potem pa še ti svoje," ji je odgovoril. 

Brez učenja

Novinarka je nato navezala stik tudi s človekom z dubrovniškega letališča Dubrovnik, ki trdi, da je dobro seznanjen z vsemi podrobnostmi nakupa diplom, ki so jih konec leta 2017 v BiH nekateri kupovali od njegovih kolegov. "Proces je bil skrajno enostaven - greš, se prvič vpišeš, drugič greš, odneseš denar, vzameš diplomo in to je to, ti si gasilec. Nikakršno učenje ni bilo omenjeno, niti kakršni koli predmeti, samo denar in to je to," je povedal vir.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta