Papež ni sprejel odstopa pogojno obsojenega kardinala Barbarina

STA, VČ
19.03.2019 16:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kardinal Philippe Barbarin na sodišču januarja letos.
Reuters

Papež Frančišek ni sprejel ponujenega odstopa francoskega kardinala Philippa Barbarina, ki je bil zaradi prikrivanja spolnih zlorab obsojen na šestmesečno pogojno kazen, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdili v Vatikanu in v nadškofiji v Lyonu.
"V ponedeljek zjutraj sem svetemu očetu ponudil odstop. Opozoril je na domnevo nedolžnosti in odstopa ni sprejel," je danes sporočil Barbarin v izjavi, ki jo je objavila nadškofija v Lyonu.
Francoski kardinal je bil obsojen, ker ni prijavil zlorab podrejenega duhovnika v letih 2015 in 2016. Sodišče v Lyonu ga je 7. marca obsodilo na šestmesečno pogojno kazen. 68-letni kardinal, ki je tudi nadškof Lyona in je najvišji predstavnik Cerkve v Franciji, je v odzivu ob obsodbi napovedal odstop, čeprav se namerava na obsodbo še pritožiti.
Barbarin je bil obsojen, ker policiji ni prijavil podrejenega duhovnika Bernarda Preynata, ko je izvedel, da je v 80. in 90. letih minulega stoletja zlorabljal mladoletnike. Duhovnik Preynat naj bi bil zlorabil do 85 žrtev. Obtožili so ga leta 2016, soditi mu bodo začeli letos. Poleg Barbarina so v Lyonu sodili še petim njegovim nekdanjim sodelavcem, ki pa jih je sodišče oprostilo, ker jih je ali spoznalo za nedolžne ali pa so domnevni zločini že zastarali oziroma jih ni bilo mogoče dokazati. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta