Papež se je na Portugalskem srečal z žrtvami duhovniških spolnih zlorab

STA, Va
03.08.2023 08:39

Treba je prisluhniti "tesnobnemu kriku" žrtev, je povedal Frančišek, in da je jeza zaradi teh škandalov Cerkve prispevala k vse večji odtujenosti od prakticiranja vere.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V nagovoru duhovnikom v samostanu Jeronimos je papež dejal, da nekateri na Cerkev "gledajo z razočaranjem in jezo zaradi škandalov, ki so iznakazili njen obraz"

Z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov se je papež srečal na diplomatskem predstavništvu Svetega sedeža na Portugalskem. Udeležilo se ga je 13 žrtev zlorab in uradniki portugalske Cerkve, pristojni za zaščito mladoletnikov. Srečanje je trajalo več kot eno uro, je sporočil Vatikan. Iz portugalske škofovske konference so sporočili, da je srečanje papeža z žrtvami zlorab pokazalo, da Cerkev na Portugalskem "žrtve postavlja na prvo mesto in sodeluje pri njihovem okrevanju", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Februarja objavljeno poročilo neodvisne komisije je pokazalo, da so duhovniki na Portugalskem od leta 1950 zlorabili najmanj 4815 otrok. Preiskava je pokazala tudi, da je cerkvena hierarhija sistematično poskušala prikriti zlorabe.

Papež Frančišek bo danes nagovoril udeležence svetovnega dneva mladih. V sredo, v svojem prvem govoru po prihodu na Portugalsko, ki ga je namenil zbranim uradnikom in diplomatom v predsedniški palači Belem, je dejal, da "svet potrebuje Evropo, pravo Evropo v vlogi mostu in posrednice za mir". Ob tem je obsodil odsotnost mirovnega načrta za razrešitev konflikta v Ukrajini in dejal, da se več denarja vlaga v orožje kot v prihodnost otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta