(POGLED) Podnebje je Waterloo kapitalizma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Steven Mnuchin, finančni minister ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je osupnil liberalne komentatorje na letošnjem Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu s poniževalno opazko o najstniški podnebni aktivistki Greti Thunberg. V odzivu na njen poziv za takojšnje prenehanje investiranja v fosilna goriva je Mnuchin povedal, da bi morala najprej končati študij ekonomije, potem pa "lahko pride nazaj in nam vse to pojasni". Dva dni pred tem je Trump podnebne znanstvenike označil kot "naslednike včerajšnjih neumnih vedeževalcev".
Odnos Trumpove administracije do podnebnih sprememb in zavzemanja za drastično ukrepanje je umazan, grd in napačen. A za surovostjo in strupenostjo Trumpa, Mnuchina in drugih sta hladna logika in brutalna iskrenost: njihova politika je edina verodostojna obramba sodobnega kapitalizma. In če sodimo po Mnuchinovem pokroviteljskem nasvetu Thunbergovi, razumejo, da je mainstreamovska ekonomija, za razliko od podnebnih sprememb, njihov prijatelj.
Tudi sam se nisem mogel zadržati po Mnuchinovi opazki v Davosu. "Mnuchin ima, na žalost, prav," sem tvitnil. "Če bi Greta študirala mainstreamovsko ekonomijo, bi več semestrov preučevala tržne modele, na katerih nista mogoči ne podnebna katastrofa ne ekonomska kriza. Čas je za preoblikovanje obeh – ekonomske politike in ekonomije!"
Veliko kolegov ekonomistov moj tvit ni razveselil. Eden od njih je tvitnil nazaj: "Nisem prepričan, na katere programe misliš, a vsi seminarji Econ 101, ki jih jaz poznam, zajemajo pomanjkljivosti trga, med katerimi so podnebne spremembe glavni primer." Popolnoma drži. A je, se bojim, nepomembno. Medtem ko pri mnogih primerih in konceptih na seminarjih ekonomije ne bi podvomili o moči rešitev, ki jih ponuja Thunbergova, in bi jih okrepili z močnimi argumenti proti ljudem, kot sta Mnuchin in Trump, bi bila sama razočarana in bi se na koncu počutila ogroženo zaradi ekonomistov in njihovega vpliva na njene kolege študente.
Eden od razlogov je zagotavljanje discipline in prevzetih nastavitev. Vsi poznamo moč privzete vrednosti ali izhodiščne ravni. V družbah, kjer je darovanje organov nekaj običajnega – poteka samodejno, brez podpisanega soglasja –, je oskrba z organi, namenjenimi transplantaciji, veliko večja kot v državah, kjer morajo ljudje nositi pri sebi izkaznico, da so darovalci organov. Uokvirjanje je ključno vedno, ko morata človeški um in srce energično delovati proti nekaterim težavam.

Epa
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta