Poljsko ustavno sodišče kazni EU razglasilo za neustavne

STA
11.12.2023 15:18

Evropska komisija je proti Poljski vložila več tožb pred Sodiščem EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski za govornico, medtem ko poljski parlament razpravlja o zaupnici trenutni vladi. 
Reuters

Poljsko ustavno sodišče je danes razsodilo, da so kazni, ki jih je Varšavi naložilo Sodišče EU zaradi nespoštovanja njegovih odločitev, v nasprotju z ustavo. Gre za sporno reformo pravosodja in za delovanje rudnika premoga Turow.

Bruselj, ki meni, da je poljsko ustavno sodišče pod političnim vplivom konservativne desničarske vlade in ne izpolnjuje več zahtev neodvisnega sodišča, je v sporu z Varšavo zaradi spornih reform, ki jih je v preteklih letih skušala uveljavitvi vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). 

Poljsko ustavno sodišče je v preteklosti večkrat izpodbijalo primarnost prava EU nad nacionalnim pravom. Leta 2021 je tedanji pravosodni minister Zbigniew Ziobro zaprosil ustavno sodišče, naj presodi, ali so bili začasni ukrepi, ki jih je izdalo Sodišče EU v zvezi s pravosodno reformo in premogovnikom Turow, v skladu z ustavo.

Sodišče s sedežem v Luxembourgu je namreč Poljski naložilo plačilo dnevne kazni v višini 500.000 evrov, ker ni spoštovala odredbe o zaprtju rudnika lignita blizu meje z Nemčijo in Češko, ki sta se pritožili zaradi okoljske škode.

Ustavno sodišče je razsodbo objavilo na dan, ko se poljski parlament pripravlja na glasovanje o zaupnici konservativni vladi premierja Mateusza Morawieckega, za katero pa poznavalci menijo, da ima malo možnosti za uspeh.

V primeru neuspeha se odpira pot za oblikovanje nove liberalne poljske vlade pod vodstvom Donalda Tuska iz Državljanske koalicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta