Pred turistično sezono: Hrvaški natakarji odhajajo v tujino, prihajajo delavci od drugod, tudi iz Indije

A.L.
18.06.2019 13:30

Hrvati imajo težavo z delovno silo. Dobri gostinski delavci odhajajo, prihajajo tisti, ki v težkih pogojih niso pripravljeni delati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Glas Slavonije danes poroča, da vse več natakarjev iz Slavonije odhaja na delo v tujino. Razlog? Višje plače. Na Hrvaškem naj bi sezonski delavec, ki opravlja delo natakarja, zaslužil okoli 800 evrov, medtem ko ga v Avstriji za tovrstno delo čaka dvakrat višja plača. 
Hrvaški natakarji priložnost v tujini najpogosteje poiščejo v Avstriji, Nemčiji ali na Irskem. Gre za dežele, katerim hrvaški delodajalci v ponujeni plači in delovnih razmerah nikakor ne morejo konkurirati, piše Glas Slavonije. Odhodi hrvaških natakarjev v tujino so vse pogostejši, pomanjkanje delovne sile pa resno. Hrvaški turistični delavci so vlado že zaprosili za odobritev kvote 4500 tujih delavcev. Ti na sosednjo Hrvaško že prihajajo, zato je povsem mogoče, da boste letos, če boste dopustovali pri južnih sosedih, v kavarnah in restavracijah poleg natakarjev iz sosednjih držav videli tudi Filipince in Indijce.

Slavonci imajo kvalitete, ki jih delodajalci cenijo in prepoznajo

Glas Slavonije poroča, da so delavci iz Slavonije do sedaj predstavljali kar 50 odstotkov delovne sile, sedaj pa je njihov delež padel na okoli 10 odstotkov. In če se sprašujete, zakaj je težava prav v Slavoncih, je odgovor jasen. Po pisanju omenjenega časnika gre za zanesljive, dobre in odgovorne delavce. Takšne, kakršnih je vse manj. Imajo kvalitete, ki jih delodajalci prepoznajo.
Dobro delo slavonskih delavcev sicer vse bolj prepoznavajo tudi domači delodajalci, a morda nekoliko prepozno. Za Glas Slavonije je eden od gostinskih delavcev iz južne Dalmacije dejal, da jim Slavonci močno manjkajo. Po vrhu vsega naj bi imeli nemalo težav tudi s priseljenimi sezonskimi delavci iz Bosne in Črne gore, ki ne vzdržujejo tako visokega standarda in niso pripravljeni delati v tako težkih pogojih, kot so to doslej brez težav počeli Slavonci.

Najbolj iskani so kuharji

Iz občinske pisarne v Osijeku so sporočili, da so med najbolj cenjenimi poklici poklic kuharja, takoj za njim pa poklic natakarja. Neimenovani vir je za Glas Slavonije dejal, da so plače kuharjev med 700 in 800 evri, prav tako plače natakarjev, ki po zaslugi napitnin na koncu v žep pospravijo nekoliko višji znesek.
Da je potreba po sezonskih delavcih velika, pojasnjuje tudi predsednik hrvaške zveze za turizem in storitve Eduard Andrić. Po njegovih besedah hrvaški delodajalci potrebujejo kar 60.000 sezonskih delavcev. A čeprav je vlada izdala uvozna dovoljenja za nekaj več kot 15.000 delavcev, pa EU nasprotuje povečanju uvoznih kvot in povečanju plač za tamkajšnje delavce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta