Prijeli katalonsko evroposlanko

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
29.03.2023 10:43

Ker uživa Clara Ponsati imuniteto kot poslanka Evropskega parlamenta, je njeno nekajurno pridržanje tudi mednarodnopravno vprašljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi to, da je Clara Ponsati pokazala izkaznico poslanke Evropskega parlamenta, policistov ni prepričalo. 
Epa

Ob vrnitvi v Španijo je policija v torek pridržala 66-letno evropsko poslanko in katalonsko separatistko Claro Ponsati. V Španijo se je s Škotske vrnila prvič po petih letih, policisti pa so jo aretirali v Barceloni, ko se je na ulicah glavnega katalonskega mesta sestala s privrženci. Po poročanju španskih medijev so jo po petih urah izpustili.

Clara Ponsatí je tik pred aretacijo na trgu Plaza de la Catedral v Barceloni povedala novinarjem, da so bili agenti katalonske avtonomne policije Mossos d'Esquadra dolžni spoštovati zakon in da bi njihovi nadrejeni morali vedeti, ali lahko dajo nalog za prijetje evropskega poslanca, ki ima imuniteto. Nenazadnje so jo aretirali sredi belega dne in v središču katalonske prestolnice, pri tem pa je Ponsatíjeva vihtela svojo evroposlansko poverilnico in vprašala agenta, ali ve, kaj počne. Policist je vztrajal in prisilil poslanko, da je v spremstvu svojega odvetnika Gonzala Boyea sedla v policijski avto.

Položaj Clare Ponsatí je negotov in trenutno ni jasno, ali jo nameravajo v prihodnje privesti pred vrhovnega sodnika Pabla Llareno, ki je leta 2018 za njo po španski tiralici izdal še evropski priporni nalog. Gre seveda za katalonski referendum o neodvisnosti, ki je bil 1. oktobra 2017 in zaradi katerega so se številni katalonski osamosvojiteljski politiki znašli v zaporu, mnogi pa so pobegnili v tujino. V skladu z reformami aktualne vlade Pedra Sancheza Clari Ponsati zaradi njenih političnih aktivnosti ne grozi zaporna kazen, njen domnevni greh je po novem kaznivo dejanje nepokorščine, za kar pa je zagrožena le denarna kazen.

Vsekakor pa ostaja glavno vprašanje, ali imuniteta, ki jo ima Ponsatijeva kot evropska poslanka, ščiti pred španskim nalogom za prijetje. To vprašanje, ki je temeljno, trenutno obravnava Splošno sodišče Evropske unije, ki bo sodbo objavilo v naslednjih mesecih (ali tednih). Clara Ponsatí ima začasno imuniteto, ki ji jo je Sodišče EU podelilo pred letom dni, kot na primer tudi glavnemu zagovorniku katalonske neodvisnosti Carlesu Puigdemontu. Ta se je oglasil iz Bruslja, aretacijo označil za nezakonito in dejal, da je pravo v Španiji v podrejeni vlogi. Kot evropska poslanka ima Ponsatíjeva sicer tri vrste imunitete: prva jo ščiti znotraj države, v kateri je bila izvoljena, to je Španija; druga jo varuje v preostalih državah EU; in tretja jo ščiti, da lahko hodi na srečanja Evropskega parlamenta. Vrhovni sodnik Llarena Ponstatijevi ne priznava prve imunitete, temveč le drugi dve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta