Prijeli še enega ruskega generala, grozi mu, da bo 15 let sedel v zaporu

Va, STA
23.05.2024 12:23

V Kremlju ob že četrti aretaciji v nekaj tednih zanikajo, da bi bila v teku čistka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vadim Šamarin je med drugim (bil) namestnik načelnika glavnega štaba ruskih oboroženih sil.
Reuters

Generala Vadima Šamarina, šefa glavne uprave za komunikacije in namestnika načelnika glavnega štaba ruskih oboroženih sil Valerija Gerasimova, sumijo jemanja visokih podkupnin, so objavili ruski mediji po hišni preiskavi. Vojaško sodišče je Šamarinu odredilo dvomesečni pripor. Če bo obveljalo, da je prejel podkupnino - v višini najmanj milijon rubljev, kar znaša nekaj več kot 10.000 evrov -, mu grozi do 15 let zapora.

To je od aprila, ko je tudi zaradi suma korupcije moral v pripor namestnik obrambnega ministra Timur Ivanov, že četrto prijetje kakega visokega pripadnika ruskega obrambnega sistema. Od takrat sta bila zamenjana tudi general Jurij Kuznjecov, šef osebja na obrambnem ministrstvu v Moskvi, in general Ivan Popov, bivši poveljnik ruske 58. armade, ki je bil lani odstavljen zaradi kritik na račun vodenja ruskih operacij v Ukrajini. Primeri naj sicer ne bi bili povezani.

Že leta 2020 je bil prijet tudi Halil Arslanov, Šamarinov predhodnik na položaju šefa glavne uprave za komunikacije. Obtožen je bil poneverbe skoraj 7 milijard rubljev. Šlo je za nabavo telekomunikacijske opreme po prenapihnjenih cenah.

Sergej Šojgu sedi desno zgoraj za Vladimirjem Putinom.   
Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ta mesec zamenjal še dolgoletnega ministra za obrambo Sergeja Šojguja.

Kremelj zanika, da se v ruski vojski odvija čistka. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je izjavil, da boj proti korupciji ni kampanja, pač pa sestavni del nalog organov pregona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta