Putin podpisal zakon o digitalnem naborniškem sistemu. Načrtuje Rusija novo mobilizacijo rezervistov?

STA, Va
14.04.2023 21:31

Nabornikom bo prepovedano potovati v tujino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon o vzpostavitvi digitalnega naborniškega sistema, ki naj bi v veliki meri otežil morebitno izogibanje vpoklicu na služenje vojaškega roka - doslej se je vročal osebno. Zakon je bil že objavljen na uradnem portalu ruske vlade.

V skladu z zakonom, ki ga je ruska duma podprla že v torek, bo nabornikom prepovedano potovati v tujino, po prejemu elektronskega vpoklica pa se morajo zglasiti v naborniškem uradu.

Predsednik odbora za obrambo v ruski dumi Andrej Kartapolov je pojasnil, da nova pravila ne bodo veljala le za mlade nabornike, temveč za vse moške, ki so zavezani služenju vojaškega roka. "Obvestilo o vpoklicu se bo štelo za prejeto od trenutka, ko bo objavljeno na osebnem računu osebe, ki je dolžna služiti vojaški rok," je še dodal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je poudaril, da so nove spremembe potrebne za izpopolnitev in posodobitev sistema vpoklica v vojsko. Ob tem je dejal, da Rusija ne načrtuje nove mobilizacije rezervistov. Prav tako pa je prepričan, da nova zakonodaja ne bo sprožila panike v državi.

Moskva je konec oktobra lani zaključila mobilizacijo 300.000 rezervistov za vojno v Ukrajini, pred katero so številni Rusi zbežali v tujino. V začetku meseca je Moskva začela spomladansko naborno kampanjo, v okviru katere je na služenje vojaškega roka vpoklicala približno 147.000 Rusov. Ob tem so oblasti sicer zatrdile, da se nihče od vpoklicanih ne bo boril v Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta