Radioaktivnost na dnu morja

DR
12.07.2019 16:34

Radioaktivno sevanje iz potopljene ruske podmornice Komsomolec menda ni nevarno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podmornico Komsomolec so splavili leta 1983.
Arhiv Večera

Potopljena sovjetska jedrska podmornica Komsomolec, ki že tri desetletja leži na dnu morja, po navedbah predstavnikov Inštituta za raziskovanje morja oddaja nenormalno močno radioaktivno sevanje, vendar to menda ni nevarno ne za ljudi ne za ribje populacije. Raziskovalci so odvzeli vzorce vode blizu prezračevalne cevi 110 metrov dolge podmornice iz časa hladne vojne, ki se je lahko varno potopila kilometer globoko. V njej so namerili do 800.000-krat večjo količino radioaktivnega kemičnega elementa cezija, kot je običajno. "Ravni sevanja, ki smo jih zaznali, so nedvomno višje od tistih, ki jih sicer zaznavamo v morski vodi, vendar še vedno niso alarmantne," je za medija izjavila vodja odprave Hilde Elise Heldal.
Znanstveniki so razbitino podmornice, ki leži okoli 1,6 kilometra globoko pod morjem, preučili s pomočjo daljinsko vodenega plovila AEgir 6000. Podmornica Komsomolec je potonila aprila 1989, potem ko je v njeni strojnici izbruhnil požar. Umrlo je vseh 42 članov posadke. Od tedaj leži na dnu morja, kakšnih 220 kilometrov jugozahodno od norveškega Medvedjega otoka v Barentsovem morju. Raziskovalci, ki podmornico opazujejo že od 90. let preteklega stoletja, so že večkrat zaznali uhajanje sevanja iz njene ventilacijske cevi. Toda zadnje fotografije podmornice Komsomolec, posnete leta 2007, so stare že dvanajst let. "V preteklih dneh smo odvzeli tudi vzorce morske vode nekaj metrov nad prezračevalno cevjo," je pojasnil Justin Gwynn, raziskovalec Norveške uprave za sevalno in jedrsko varnost. "V vzorcih vode, ki smo jih odvzeli nekaj metrov nad njo, v primerjavi s tistimi iz prezračevalne cevi nismo več zaznali prisotnosti radioaktivnega cezija."
Na video posnetkih, ki jih je naredilo daljinsko vodeno plovilo, so znanstveniki tokrat opazili nekaj novih stvari. Iz prezračevalne cevi podmornice se dviguje belkast oblak in tam so tudi zaznali visoke ravni sevanja. V vseh vzorcih vode sicer niso zaznali 800.000-krat večje količine cezija, zato zdaj preučujejo, ali je omenjeni oblak povezan s sevanjem.
Raziskovalci bodo razbitino Komsomolca opazovali tudi v prihodnje, čeprav pravijo, da ne obstaja nobena nevarnost, saj ravni sevanja za zdaj niso presegle tistih, ki še veljajo za varne. Poleg tega se kontaminirana voda v morju razredči, tako globoko pa tudi ni veliko rib, ki bi lahko pristale v mrežah ribičev. "Potrebujemo dobro dokumentacijo o ravneh onesnaženosti morske vode, usedlin na morskem dnu ter seveda rib in drugih morskih plodov, zato bomo še naprej pozorno spremljali podmornico Komsomolec ter vse norveške teritorialne vode," je še dejala Heldalova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta