Ruska invazija ima posledice tudi v vesolju in Uefi, Zahod krepi mejne države Ukrajine z orožjem

STA, S. M.
26.02.2022 13:01

Ruski komunikacijski regulator je tamkajšnje medije obtožil širjenja nezanesljivih in lažnih informacij, ruske rakete ne bodo poletele v vesolje, agencija S&P je bonitetno oceno Rusije znižala na raven "smeti" ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest v Tokiu proti ruski invaziji na Ukrajino.
EPA

Ruski komunikacijski regulator Roskomnadzor je več neodvisnih medijskih hiš, vključno s televizijsko hišo Dozhd in največjim ruskim neodvisnim časnikom Novaja Gazeta, obtožil širjenja nezanesljivih in družbeno pomembnih lažnih informacij.

Komunikacijski regulator se je odzval na zahtevo ruskega državnega tožilstva in medijem zagrozil z blokado, če s svojih platform ne bodo umaknili "nezanesljivih informacij". Obenem jim grozi globa v višini do pet milijonov rubljev (55.000 evrov).

Zanesljive informacije lahko Rusi po navodilih Roskomnadzora najdejo na uradnih ruskih informacijskih kanalih. Moskva zaenkrat ni sporočila informacij o ruskih vojnih žrtvah, medtem ko iz Kijeva poročajo o veliki škodi na ruski strani.

Poledice sankcije z Zahoda tudi v vesolju

Rusija je v odzivu na evropske sankcije odpovedala načrtovane izstrelitve raket v vesolje, ki jih z evropskimi partnerji izvaja v Francoski Gvajani. 

"V odgovor na sankcije EU proti našim podjetjem Roskozmos prekinja sodelovanje z evropskimi partnerji pri organizaciji vesoljskih izstrelitev s kozmodroma Kourou v Francoski Gvajani, od koder umika tudi svoje tehnično osebje" je dejal vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin. Po njegovih besedah je tam trenutno 87 ruskih državljanov.

Uefa pred prekinitvijo pokroviteljske pogodbe z ruskim plinskim gigantom

Evropska nogometna zveza (Uefa) je vse bližje prekinitvi pokroviteljske pogodbe z ruskim plinskim gigantom Gazpromom, je poročalo več angleških medijev. Vse kaže, da bo odvzem finala lige prvakov Rusiji le prvi ukrep Uefe po ruski agresiji v Ukrajini. Angleški časnik The Times je danes poročal, da je krovna zveza 55 evropskih nogometnih zvez, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, včeraj že sprožila postopke za prekinitev pokroviteljske pogodbe z Gazpromom. Ta je glavni sponzor lige prvakov, njegov vložek pa je ocenjen na okoli 100 milijonov evrov, dodaja časnik.

Uefa je po petkovi seji izvršnega odbora sporočila, da bo finale lige prvakov 28. maja odigran na Stade de France v Parizu namesto v Sankt Peterburgu. Dodatno je zveza odločila tudi, da bodo klubi iz Ukrajine in Rusije ter državne reprezentance obeh držav za nedoločen čas vse domače tekme pod okriljem Uefe igrale na nevtralnih območjih.

Napovedala je še, da bo spremljala dogajanje in po potrebi sprejela dodatne ukrepe. Na petkovi seji sicer še ni bilo govora o prihodnji vlogi Gazproma, je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal vodja nemške nogometne zveze Rainer Koch. Ta je pojasnil, da so bili na vrsti prva najnujnejša vprašanja, a da je tudi vprašanje vloge Gazproma pomembno vprašanje.

Sodelovanje z Gazpromom je že v četrtek prekinil nemški klub Schalke, ki po napadu Rusije nad Ukrajino ne bo več nosil imena ruskega podjetja na svojih dresih. Podoben ukrep je sprejel tudi Manchester United, ki je s svojih dresov umaknil ime ruske letalske družbe Aeroflot.

Ruska bonitetna ocena v kategoriji "smeti"

Ruska invazija na Ukrajino je povzročila tudi padec bonitetnih ocen obeh držav. Agencija S&P je oceno Rusije znižala na raven "smeti""Po naši oceni bi imele trenutno uvedene sankcije znatno negativne učinke na sposobnost ruskega bančnega sektorja, da deluje kot finančni posrednik v mednarodni trgovini," so zapisali v S&P. Bonitetno oceno Ukrajine je agencija znižala z B- na B.

Kot navajajo tuje agencije, se ni zgodilo prvič, da se je Rusija z bonitetno oceno znašla v kategoriji "smeti" (junk). Agenciji Moody's in S&P sta ji takšno oceno dodelili v začetku leta 2015, potem ko sta ruski napad na Krim in padec cen nafte zamajali ruski rubelj. "Obstajajo resni pomisleki glede ruske sposobnosti obvladovanja uničujočih posledic novih sankcij na njeno gospodarstvo, javne finance in finančni sistem," so medtem zapisali v hiši Moody's.

Združeni narodi zaradi veta Rusije niso obsodili napada na Ukrajino, Janša sklical svet za nacionalno varnost

Češka in Nizozemska pomagata Ukrajini, Francija krepi Romunijo

Češka bo Ukrajini poslala strojnice, avtomatske in ostrostrelske puške, pištole in strelivo v vrednosti 7,6 milijona evrov, je danes sporočila češka obrambna ministrica Jana Černochova

"Vlada je danes odobrila nadaljnjo pomoč Ukrajini, ki se sooča z ruskim napadom," je na Twitterju sporočila Černochova. Dodala je, da bo češko ministrstvo za obrambo poskrbelo tudi za prevoz orožja na kraj, ki ga bo določila ukrajinska stran. Država je Ukrajini januarja že poslala 4000 artilerijskih izstrelkov v vrednosti 1,5 milijona evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na prošnjo Ukrajine za pomoč se je odzvala tudi Nizozemska, ki bo državi poslala 200 raket stinger, ki se lahko uporabljajo proti letalom in helikopterjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nizozemska je prejšnji teden že obljubila, da bo Ukrajini dobavila orožje in vojaško opremo, med drugim 100 ostrostrelskih pušk s 30.000 naboji ter radarske naprave in detektorje min. Del te pošiljke je država odposlala danes, preostali del pa bo zaradi logističnih težav odposlala v najkrajšem možnem času, navaja vlada.

Francija bo po ruski invaziji v Ukrajino v okviru Natovih sil v Romunijo poslala 500 pripadnikov vojske z oklepnimi vozili, je v petek sporočil načelnik generalštaba vojske Thierry Burkhard. Dodal je, da namerava Francija zaradi vojne v Ukrajini v Estoniji ohraniti svojo vojaško prisotnost z 200 do 250 možmi in oklepnimi vozili.

Ameriški predsednik Joe Biden je zunanjemu ministru Antonyju Blinknu naročil, da zagotovi Ukrajini do 350 milijonov dolarjev vojaške pomoči v obliki storitev ministrstva za obrambo in urjenja. Poleg tega pa še do 250 milijonov dolarjev "splošne pomoči".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta